Rzodkiewka to często niepozorny, choć charakterystyczny w smaku, dodatek do naszych kanapek czy sałatek. Czasami zdarza nam się zjeść go na surowo. Rzodkiewka, choć niewielka, jest obfita w wiele związków i składników zbawiennych dla naszego zdrowia. Częste jedzenie rzodkiewek zwiększa odporność naszego organizmu. Dzieje się tak, bo są bogate w witaminę C, dodatkowo rzodkiewka zawiera związki siarki, które mają działanie bakteriobójcze. Co więcej, są idealne dla osób, które są na diecie gdyż jedna sztuka zawiera tylko 2 kalorie. Zapobiegają także nadciśnieniu – związane jest to z dużą ilością potasu, który wypiera sód z organizmu. Czy trzeba jeszcze przekonywać, że rzodkiewki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe?
Z czym łączyć rzodkiewkę w sałatkach?
Rzodkiewka z sałatą i ze szczypiorkiem
Składniki:
– garść liści sałaty masłowej,
– kilka rzodkiewek,
– 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku,
– kilka kropel octu (spirytusowego lub jabłkowego),
– 3 łyżeczki kwaśnej śmietany,
– sól,
– pieprz.
Liście sałaty należy porwać na niewielkie kawałki, rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki. Sałatę ułożyć na talerzu, na niej rzodkiewki, całość posypać szczypiorkiem. Warzywa można też wrzucić do dużej miski, wymieszać. Przed podaniem trzeba połączyć śmietanę z octem, doprawić solą (sos powinien wydawać się odrobinę za słony, w sałatce będzie łagodniejszy); wyłożyć ją na sałatę, posypać pieprzem. Jeżeli chcemy zachować chrupkość warzyw – wymieszać całość w ostatniej chwili.
Rzodkiewka z ogórkiem
Składniki:
– 2 pęczki rzodkiewek,
– 1 ogórek,
– pęczek koperku,
– sól,
– pieprz
– łyżka majonezu lub pół szklanki kwaśnej śmietany.
Rzodkiewki i ogórek należy zetrzeć na tarce warzywnej. Posiekać drobno koperek, dodać do niego majonez lub śmietanę i dokładnie wymieszać. Na końcu doprawić solą i pieprzem. Jak widać przepis jest bajecznie prosty, a z powodzeniem może zastąpić nie tylko surówkę obiadową, ale także drugie śniadanie lub lunch.
Rzodkiewka z porem
Składniki:
– por,
– pęczek rzodkiewek,
– małe jabłko,
– ząbek czosnku,
– 2 łyżki śmietany 18%,
– sól,
– pieprz,
– słodka papryka w proszku
– szczypta cukru.
Por opłukać i pokroić w kostkę. Rzodkiewkę oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Jabłko i czosnek obrać, opłukać i również pokroić w kostkę. Do miski przełożyć por, rzodkiewkę, jabłko i czosnek. Dodać śmietanę, sól, pieprz, słodką paprykę w proszku i szczyptę cukru. Wszystko razem wymieszać i włożyć do lodówki na około 15 minut.