Co jeść przy ospie?

co-jesc-przy-ospieOspa wietrzna, podobnie jak świnka, odra i różyczka stanowi jedną z najczęstszych chorób wieku dziecięcego. Jest to dość popularne schorzenie wirusowe, które najczęściej występuje u maluchów przez ukończeniem dziewiątego roku życia.

Przebycie tej choroby gwarantuje w organizmie stałą odporność, jednak wirus pozostaje w stanie uśpienia. Ponowny kontakt z nim może przyczynić się do wywołania innej choroby zakaźnej, którą jest półpasiec. To schorzenie jednak najczęściej atakuje osoby dorosłe.

Zarażenie wirusem ospy wietrznej jest możliwe drogą kropelkową. Chorobą można zarazić się już na około trzy dni przed pojawieniem się u chorego głównych objawów, a więc czerwonej wysypki na skórze, która następnie zmienia się w pęcherze wypełnione białym płynem. Chorobie towarzyszą też inne symptomy, takie jak: gorączka (lub stan podgorączkowy), brak apetytu, ogólne złe samopoczucie, niekiedy także bóle głowy. Leczenie ospy wietrznej na ogół sprowadza się do leczenia objawowego, które ma na celu przede wszystkim zwalczanie gorączki oraz łagodzenie świądu towarzyszącego czerwonej wysypce. Warto jednak zwrócić także uwagę na dietę w trakcie ospy wietrznej, gdyż prawidłowo skomponowany jadłospis może pomóc dziecku w szybszym powrocie do zdrowia. W czasie ospy maluch powinien być starannie pojony, gdyż nie można dopuścić do odwodnienia organizmu dziecka. Tak samo jak w wielu innych chorobach gorączkowych, dziecku należy podawać spore ilości wody oraz soków. Długotrwała gorączka hamuje proces łaknienia, dlatego w czasie choroby maluch może odmawiać jedzenia posiłków. Aby zachęcić go do spożywania śniadania, obiadu czy kolacji, warto postarać się o przyrządzanie lekkich i kolorowych dań.

Dieta w ospie wietrznej powinna być przede wszystkim dietą lekkostrawną. Z jadłospisu na czas choroby warto wyeliminować pokarmy o kwaśnym oraz ostrym smaku, a także tłuste gatunki mięs, potrawy smażone, kasze gruboziarniste oraz warzywa kapustne. W czasie choroby mogą pojawiać się biegunki – wówczas dziecku można podawać gorzką herbatę, kisiel lub ryż.

Starannie skomponowany jadłospis w ospie wietrznej nie może też stronić od cennych minerałów oraz witamin, które wzmocnią organizm i przyspieszą powrót do zdrowia. W czasie trwania ospy doskonale sprawdzą się przede wszystkim owoce cytrusowe oraz jagodowe. Dziecku można również podawać warzywa (głównie pomidory, pietruszkę, ziemniaki). Preparaty witaminowe należy natomiast stosować u dzieci tylko po wcześniejszej konsultacji z lekarzem specjalistą.

(Visited 1 times, 18 visits today)