Jak zrobić parówki cielęce?

domowe-parowkiParówki to wędliny uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Świetnie sprawdzają się zarówno w roli pożywnego śniadania, zimnej przekąski, jak i gorącego lunchu w postaci hot- dogów, czy przysmaków w cieście francuskim.
Niestety, kupując ten produkt w sklepie, nie zawsze mamy pewność co do składników, z których został wykonany. Dobrej jakości parówka powinna zawierać około 60% mięsa, jednak praktyki stosowane przez zakłady przetwórstwa są dalekie od tej normy i w efekcie klient otrzymuje ubogi w wartości odżywcze produkt wykonany na bazie mięsnych odpadów. Bezpieczną alternatywą dla tych nieco ryzykownych zakupów jest samodzielnie zrobienie parówek.

WĘDZONE PARÓWKI CIELĘCE
Składniki:
4 kg cielęciny bez kości
1 kg słoniny wieprzowej
6 dag peklosoli
Główka czosnku
Przyprawy: 6 g białego pieprzu, 4 g czarnego pieprzu, 3 g gałki muszkatołowej, 3 g mielonej papryki
Kiełbaśnica
Sposób przygotowania:
Cielęcinę i słoninę kroimy w kostkę. Dodajemy peklosól i dokładnie mieszamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na dobę lub dwie. Następnie mielimy na drobno mięso w maszynce i stopniowo dodajemy do niego wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy do uzyskania kleistej konsystencji. W razie gdyby masa była zbyt zwarta, można dolać odrobinę wody. Przygotowanym farszem nadziewamy osłonki i przewiązujemy je co 15- 20 cm; osuszamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 2- 3 godziny. Parówki zawieszamy na kijach wędzarniczych i wędzimy 1,5 godziny w gorącym dymie (około 60 stopni C) do uzyskania złotobrunatnej barwy.

Nie zawsze jednak mamy możliwość wykonania wędzonych parówek, ponieważ ten kulinarny proces wymaga sporo czasu na przygotowanie składników, a także dostępu do specjalistycznej wędzarni. Zdecydowanie szybszą i mniej skomplikowaną alternatywą dla wędzonych parówek są domowe parówki cielęce upieczone w piekarniku.

DOMOWE PARÓWKI CIELĘCE
Składniki (na 10 parówek):
50 dag chudej cielęciny
3 jajka
3 łyżki bułki tartej
Przyprawy: 3 łyżki czosnku w proszku, łyżka gałki muszkatołowej, 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Cielęcinę oczyszczamy i dwukrotnie mielimy w maszynce z drobnymi oczkami. Dodajemy jajka, bułkę tartą i natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy z dodatkiem przypraw. Na stolnicy formujemy cienkie ruloniki, które zawijamy w papier do pieczenia i związujemy przy końcach. Tak przygotowane parówki układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez pół godziny w temperaturze 160 stopni C.

Jeżeli jednak zdecydujemy się na zakup gotowych parówek cielęcych, bądźmy przygotowani na wysoką cenę tego produktu. Atrakcyjnie niska cena oznacza, że parówki są wykonane z marnej jakości składników, a w składzie najprawdopodobniej znajduje się więcej dodatków z innych mięs, najczęściej z taniej i kalorycznej wieprzowiny. Tańsze od parówek cielęcych, ale również smaczne i zdrowe są parówki drobiowe, na przykład na bazie mięsa z kurczaka.

Nie bez znaczenia jest także sposób przygotowania zakupionych parówek. Należy przede wszystkim pamiętać o tym, że parówek nie gotujemy, tylko parzymy przez kilka minut w temperaturze około 80 stopni C. Poza tym standardowym pomysłem przyrządzenia parówek, można także przygotować je na inne sposoby, na przykład w formie ruloników zawijanych w cieście francuskim.

(Visited 1 times, 41 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 40975 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/jak-zrobic-parowki-cielece/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435