Jak zrobić wątróbkę na parze?

wątróbka na obiadWbrew pozorom wątróbka na parze to przepis bardzo prosty i bardzo zdrowy. Nie od dziś wiadomo, że wątróbka ma wiele zalet, jest szczególnie zalecana dzieciom. Wątróbka na parze to jeden z przepisów stosowanych w słynnej diecie Dukana, zanim jednak zdecydujemy się na tę dietę, warto zasięgnąć rady lekarza i/lub dietetyka, ponieważ ostatnimi czasy, dieta ta zyskuje także wielu przeciwników. Mimo to, wątróbka na parze jest daniem prostym, zdrowym, przede wszystkim bardzo smacznym.

Jak przyrządzić wątróbkę na parze?

Warto na początku wspomnieć, że wątróbka taka ma zupełnie inny smak niż ta duszona na patelni, z użyciem różnych tłuszczów.

Składniki na wątróbkę na parze dla dwóch osób:

– 400 deko wątróbki drobiowej,

– ostra papryka,

– czosnek granulowany lub dwa zmiażdżone ząbki,

– zioła prowansalskie

– pieprz,

– sól.

Przepis:

Na początku należy wątróbkę umyć i oczyścić z błonek oraz żyłek. Następnie kroimy na małe kawałki. Należy doprawić kawałki wątróbki pieprzem, papryką, czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Całość wkładamy do parowaru na ok. 15 minut, po czym posypujemy danie solą i parujemy przez około 5 minut. I danie gotowe. Najlepiej smakuje z kaszą lub ziemniakami.

Jak widać, przepis na wątróbkę na parze jest dziecinnie prosty, co więcej przygotowanie zajmuje ok. 20 minut, nadaje się więc idealnie na szybki obiad. Jak już było wspomniane, wątróbka na parze smakuje zupełnie inaczej niż wątróbki duszone lud podawane z różnymi sosami. Jeśli kiedyś zaraziliśmy się do wątróbki z cebulą czy pieczarkami, tym bardziej warto wypróbować ten wyjątkowy przepis.

Jako że wątróbka jest zalecana dzieciom, a jak wiadomo, nasze pociechy niekoniecznie przepadają za tym daniem, warto wypróbować ten właśnie przepis. Wątróbka będzie pachnieć inaczej niż duszona lub gotowana, nie będzie przesiąknięta zapachem cebuli oraz innych dodatków. Duszone wątróbki również są zdrowe i smaczne, ale jeśli taka Ci nie zasmakowała, to nie rezygnuj z wątróbki – wypróbuj przepis na wątróbkę z parowaru. Jest idealnym przepisem dla każdego, kto wątróbki nie lubi.

Ponieważ wątróbka jest daniem zdrowym, warto wypróbowywać nowe przepisy, zwłaszcza, że smażenie nie wpływa dobrze na składniki zawarte w wątróbce. Wątróbka na parze natomiast to najlepsze rozwiązanie, zwłaszcza gdy jesteśmy na diecie odchudzającej.

(Visited 1 times, 115 visits today)