W pierwszych miesiącach życia niemowlęta powinno karmić się wyłącznie naturalnym mlekiem matki.
Jednakże, po około sześciu miesiącach należy dietę dziecka rozszerzać o inne produkty, przygotowujące je do jedzenia każdej potrawy.
Z myślą o młodych mamach, które chcą zadbać o zbilansowaną dietę i prawidłowy rozwój swoich pociech, przedstawiamy kilka łatwych przepisów na dania dla najmłodszych.
Oprócz mleka matki 🙂
PO SZÓSTYM MIESIĄCU
Mus jabłkowy z kleikiem ryżowym
składniki: duże, słodkie jabłko, klarowny sok jabłkowy, łyżka kleiku ryżowego
sposób przygotowania: obrane jabłko pokroić na cząstki. Zagotować niewielką ilość soku i dodać do wrzątku pokrojone jabłko. Gotować, aż zmięknie. Po przestudzeniu dodać kleik i zmiksować na jednolitą masę. Jeśli mus będzie zbyt gęsty, dodać nieco soku.
Papka marchewkowa dla niemowlaka
składniki: duża marchewka, łyżka kleiku ryżowego, łyżeczka oliwy z oliwek lub masła, woda
sposób przygotowania: Marchewkę ugotować do miękkości. Dodać masło lub oliwę, następnie kleik ryżowy. Po zmiksowaniu na jednolitą masę jeszcze raz zagotować.
PO SIÓDMYM MIESIĄCU
Papka brokułowa z rybą
składniki: kawałek brokuła, kawałek masła lub łyżeczka oliwy z oliwek, 15 dkg ugotowanej ryby (najlepiej łosoś, pstrąg lub dorsz)
sposób przygotowania: brokuła ugotować na parze, dodać oliwę (lub masło) oraz rybę i zmiksować na jednolitą masę. Jeśli papka wyjdzie zbyt gęsta, dodać nieco przygotowanej wody.
Przecier malinowy
składniki: pół szklanki świeżych malin, 10 ml przegotowanej wody mineralnej, łyżka kleiku ryżowego
sposób przygotowania: maliny przetrzeć przez gęste sitko. W ciepłej wodzie dokładnie rozprowadzić kleik, dodać owoce i wymieszać. Od 11 miesiąca można podawać również z jogurtem naturalnym.
PO ÓSMYM MIESIĄCU
Kurczak z jabłkiem
składniki: 1 średnie jabłko, kawałek ugotowanego filetu z kurczak, łyżeczka masła, sok z cytryny, woda, majeranek
sposób przygotowania: mięso drobno posiekać. Jabłko obrać, pokroić w kostkę i rozgotować w wodzie na małym ogniu. Dodać mięso, masło, majeranek i kilka kropel soku z cytryny.
Papka gryczana
składniki: 15 dkg płatków gryczanych, pół szklanki wody, 10 dkg jabłka, łyżka masła, majeranek
sposób przygotowania: wodę zagotować. Na wrzątek wrzucić pokrojone drobno jabłko i płatki gryczane. Dodać masło i majeranek, doprowadzając do wrzenia.
PO DZIEWIĄTYM MIESIĄCU
Cukinia z ziołami
składniki: średnia cukinia, zioła prowansalskie, łyżeczka masła
sposób przygotowania: cukinię po obraniu pokroić w około 1-centymetrowe plasterki. Gotować na parze i posypać szczyptą ziół prowansalskich. Po ugotowaniu podawać z ciepłym masłem.
Kurczak z kasza jaglaną
składniki: pół piersi z kurczaka, kasza jaglana, 1 słodkie jabłko, woda
sposób przygotowania: zagotować wodę i wrzucić mięso, po ugotowaniu posiekać. Ugotować kaszę jaglaną. Jabłko zetrzeć na tarce. Składniki dokładnie wymieszać, podawać na zimno.
Jeśli stosujesz mieszane karmienie powinnaś pamiętać także o odpowiedniej diecie dla matki karmiącej.