Od wielu już lat zdrowe i smakowite sałatki rybne cieszą się uznaniem Polaków. Bardzo często do ich przygotowania wybieramy pyszne łososie norweskie, śledzie lub marynowane szprotki, zapewniające nam odpowiednią dawkę witamin i soli mineralnych.
Z tego też powodu przygotowaliśmy kilka sprawdzonych, łatwych i dość szybkich przepisów na wyśmienite sałatki z rybami.
TRUSKAWKOWE CARAPACCIO Z ŁOSOSIEM
czas przygotowania: około 30 minut
składniki: 30 dkg wędzonego łososia, 10-15 truskawek, 2 łyżki sezamu, 5 dkg rukoli, garść koperku, 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz
sposób przygotowania: łososia pokroić w cienkie plastry, podobnie jak umyte uprzednio truskawki. Na rybie układamy listki rukoli, następnie plasterki truskawek. Całość posypujemy prażonymi ziarnami sezamu i posiekanym drobniutko koperkiem. Smakowitą sałatkę skrapiamy mieszanką balsamicznego octu, oliwy z oliwę i świeżo mielonego, czarnego pieprzu.
SAŁATKA FASOLOWA Z TUŃCZYKIEM
czas przygotowania: około 2 godzin
składniki: 20 dkg białej fasoli, puszka tuńczyka, 30 dkg pomidorków koktajlowych, ogórek, czerwona cebula, 2 ząbki czosnku, 5 łyżek oliwy z oliwek, 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki sosu sojowego, łyżka natki pietruszki, szczypta cząbru, sól, pieprz
sposób przygotowania: fasolę namoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie. Następnie odcedzić i dodać cząber. Gotować na niewielkim ogniu przez około godzinę, do czasu, kiedy fasola dostatecznie zmięknie. Pomidory pokroić na połówki, ogórka pokroić w plasterki, natomiast cebulę – na piórka. Składniki dodać do wystudzonej fasoli. Na wierzch wyłożyć tuńczyka z zalewą. Oliwę z oliwek połączyć z sokiem z cytryny i sosem sojowym. Doprawić czosnkiem, pieprzem i solą, następnie polać sosem, wymieszać i posypać posiekaną natką pietruszki.
SAŁATKA Z KISZONEJ KAPUSTY I ŚLEDZI
czas przygotowania: około 15-20 minut
składniki: szklanka kiszonej kapusty, 2 płaty solonych śledzi, marchewka, czerwona papryka, kilka zielonych oliwek (bez pestek), cebula, pół cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, pieprz ziołowy, sól
sposób przygotowania: paprykę pokroić po dokładnym oczyszczeniu z nasion. Dodać drobno pokroją cebulę, odciśniętą kapustę kiszoną i pokrojone w kostkę płaty śledziowe. Następnie zetrzeć marchew na tarce i wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek, doprawić do smaku pieprzem i solą. Następnie dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki. Najlepiej podawać z zielonymi oliwkami.
SMACZNEGO!