Dlaczego czerstwy chleb jest zdrowszy od swieżego?

Chleb czerstwyJakie wartości odżywcze ma pieczywo? Jakie i kiedy powinniśmy spożywać? Czy chleb prosto z piekarni, jest zdrowszy czy może zdrowszy jest jednak bochenek kilkudniowy? Kiedy chleb staje się czerstwy? To jedynie część pytań, które co dziennie zadaje sobie grono osób.
Chleb to podstawowy składnik naszej diety. Jadamy go codziennie, czasami tylko zastępując bułeczkami, albo na jakiś czas wykluczając z diety na korzyść wafli ryżowych itp. Warto w tym miejscu dodać, iż w wielu dietach, istnieją jego zamienniki. I tak np. w jednej z popularnych ostatnio diet, chleb otrębowy zastępuje chleb pszenny czy wszelkie razowce. Jak więc widzimy – bez chleba trudno, jest się obejść. Jakie wartości odżywcze dostarcza chleb organizmowi oraz czy wskazane jest jeść ciepły chleb prosto z piekarni?
Tak, jak nie powinniśmy spożywać świeżego, prosto wyjętego z piekarnika ciasta, tak i przed zjedzeniem pieczywa wprost z piekarni, powinniśmy się wstrzymać.
Chleb w zależności od rodzaju mąki, z jakiej jest wypiekany, posiada rozmaite wartości odżywcze. Jednakże nie od dziś wiadomo, że to właśnie pieczywo czerstwe, czyli takie kilkudniowe, posiada najwięcej walorów. Chleb powinien mieć co najmniej trzy dni, by swobodnie móc go spożywać. Dopiero wtedy jest on w całości trawiony.

Pieczywa świeże są – smaczne, oczywiście, ale i ciężkostrawne. Fakt, że nie jest on do końca strawiony w naszych jelitach, powoduje, że pojedyncze jego kęsy zbijają się w kluski a tych nie sposób strawić. Nierzadko dochodzi także do swoistego zaczopowania przewodów. Ponadto świeży chleb fermentuje w naszym organizmie, czyli jednym słowem – zakwasza go. Często z tego tez powodu, mamy problemy z wypróżnianiem. A te ostatnie prowadzą do zatrucia organizmu.
Chleb staje się czerstwy już w trzecim dniu po jego wypieczeniu. Z reguły też prawidłowo przechowywany chleb pszenny, czerstwieje szybciej, aniżeli pieczywa ciemne jak żytnie i razowce.
Warto także wiedzieć, iż osoby będące na rozmaitych dietach (poza odchudzającymi), mają w zaleceniach spożywanie jedynie pieczywa jasnego a takim jestchleb tostowy czy tzw. bułka wrocławska. Jeśli jednakże nie dostaniemy wspomnianego pieczywa w sklepach, spokojnie, nawet chorując na wątrobę czy sprawy jelitowe, możemy zastąpić je pieczywem kilkudniowych, czyli właśnie czerstwym. Skoro więc polecają go dietetycy i lekarze, to czerstwy chleb faktycznie musi mieć dobry wpływ na nasz organizm.
Aby doprowadzić pieczywo do czerstwienia, możemy włożyć je do lodówki i pozwolić pobyć w zimnym, albo owinąć chleb w lniany ręczniczek i po prostu położyć w ciemne i przede wszystkim suche miejsce, by nikomu nie przeszkadzając czerstwiał. Lniany ręcznik jest lepszy od torebek sztucznych, bo nie prowadzi do pleśnienia.

(Visited 1 times, 34 visits today)