Gulasz jest typowym daniem mięsnym. Początkowo było one traktowane głównie jako potrawa pastersko – rolnicza, jednak wraz z biegiem czasu jej smak zaczęły doceniać również inne grupy społeczne. Obecnie gulasz jest daniem powszechnie znanym już nie tylko na terenie Węgier. Potrawa ta serwowana jest również w Polsce i może stanowić doskonałą propozycję na obiad.
Gulasz jest potrawą dość wysokokaloryczną, zwłaszcza jeśli jest przyrządzany na podstawie mięsa wieprzowego lub wołowego. Na szczęście kucharze proponują nam także przepis na dietetyczny gulasz dla diabetyków, który ma nieco mniej kalorii i jest nieco zdrowszym posiłkiem. Diabetykom oraz osobom odchudzającym się można również polecić prosty drobiowy strogonow, którego przygotowanie także nie jest trudne. W ten sposób tłusty wieprzowy bogracz z kluseczkami czy inne danie gulaszowe może zostać zastąpione znacznie mniej kalorycznym posiłkiem.
Do przygotowania dietetycznego gulaszu dla diabetyków będzie potrzebować jedną podwójną pierś z kurczaka, jedną marchewkę, jedną większą cebulę, kostkę warzywną, mąkę oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, paprykę w proszku, sól oraz pieprz. Pierś z kurczaka dokładnie umyć, oczyścić i pokroić w niewielkie kawałki. Marchewkę kroimy w plasterki, natomiast cebulę drobno siekamy. Mięsa nie podsmażamy, a od razu przekładamy je do garnka i zalewamy szklanką bulionu warzywnego. Mięso powinno stać się miękkie po około dwudziestu minutach.
Po tym czasie dodajemy marchewkę oraz cebulę, wszystko razem gotujemy jeszcze przez kilkanaście minut. Następnie dodajemy paprykę w proszku oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ryżem, ziemniakami lub z pieczywem wieloziarnistym. Taki prosty sycący gulasz może być doskonałą propozycją na danie obiadowe dla diabetyka, więc jeśli masz w swojej rodzinie osobę cierpiącą na cukrzycę, warto zaproponować jej ten przepis. Wydawać by się mogło, iż gulasz jest potrawą wysokokaloryczną i niedozwoloną do spożywania przez diabetyków, ale na szczęście odpowiednie i umiejętne przygotowanie tego dania może stać się urozmaiceniem jadłospisu każdej osoby chorującej na cukrzycę.
Niskokalorycznym daniem jest również gulaszowa zupa rybna. Niekoniecznie musi być ona podawana z zacierkami, z makaronem, w chlebie. Można ją podać z dodatkiem zdrowych warzyw, tworząc w ten sposób zdrowe i lekkostrawne danie, które będzie idealnym posiłkiem zarówno dla diabetyka, jak i dla każdej innej osoby, która właśnie przebywa na diecie z różnych powodów.