Pospolite i powszechne na naszych stołach buraczki ćwikłowe okazują się nie tylko smakowitą przekąską czy dodatkiem do codziennego obiadu, ale również źródłem ważnych dla zdrowia witamin i mikroelementów.
Celem zachęcenia Państwa do częstszego spożywania tego zdrowego warzywa, przygotowaliśmy kilka łatwych i sprawdzonych przepisów na domowe sałatki i przekąski z burakami.
PROSTA SAŁATKA Z BURACZKÓW
składniki: 3-4 buraki ćwikłowe, marchewka, czerwona cebula, 1 winne jabłko, 2 łyżki oleju, sok z połówki cytryny, sól, pieprz, cukier
sposób przygotowania: buraczki po uprzednim ugotowaniu i wystudzeniu zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podobnie jak jabłko i marchewkę. Cebulkę drobno posiekać i dodać do warzyw. Wlać olej, skropić sokiem z cytryny i doprawić do smaku solą, cukrem oraz pieprzem.
Z BURAKÓW ĆWIKŁOWYCH BEZ GOTOWANIA
składniki: 3 buraki, marchew, jabłko, ogórek kiszony, por, sok z cytryny, oliwa z oliwek
sposób przygotowania: warzywa i jabłko po obraniu zetrzeć na grubej tarce. Skropić sokiem z cytryny oraz oliwą i dokładnie wymieszać. Odstawić na pół godziny do lodówki, po czym podawać z mięsem i wędlinami.
SZYBKA SAŁATKA Z BURAKÓW
składniki: pół kilograma buraków ćwikłowych, pęczek koperku, 2 łyżki gorczycy, oliwa z oliwek, łyżeczka soku z cytryny
sposób przygotowania: buraki obrać (nie gotować!) i zetrzeć na grubej tarce. Dodać posiekany drobno koperek, skropić sokiem z cytryny oraz oliwą i dokładnie wymieszać. Na patelni wyprażyć ziarna gorczycy i po ostygnięciu dodać do buraczków. Po dokładnym wymieszaniu można podawać do obiadu lub jako przekąskę.
BURACZKI Z ROSZPUNKĄ DO OBIADU
składniki: 4-5 buraków, łyżka kminku, roszpunka, 2 pomarańcze, czerwona cebula, oliwa z oliwek
składniki na dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżka octu winnego, łyżka soku pomarańczowego, łyżka musztardy stołowej
sposób przygotowania: surowe buraczki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać oliwą, obsypać kminkiem i piec w temperaturze około 180 stopni Celsjusza przez 45-60 minut. Po ostygnięciu pokroić w niewielką kostkę. Ułożyć w naczyniu roszponkę, przełożyć buraczki, dodać cebulę i cząstki pomarańczy. Wymieszać składniki na dressing i polać nimi sałatkę. Podawać na zimno jako przekąskę.
SMACZNEGO!