Pora na lekką i dietetyczną zupę z botwinki, czyli młodych liści buraczka ćwikłowego. Botwina zawiera dużo żelaza i wapnia, a także sporą ilość witaminy A i C. Liście buraczków czerwonych wzmacniają organizm, pomogą w przeziębieniu, mają także właściwości odtruwające i odkwaszające. Botwinka pobudza apetyt. Zapraszam więc na pyszną i prostą w przygotowaniu zupę z botwinki!
Składniki:
- Botwinka – 1 pęczek
- Marchewka – 1 średnia
- Cebula – 1 średnia
- Przyprawa uniwersalna naturalna – 2 łyżki
- Liść laurowy – 2 szt.
- Ziele angielskie – 4 szt.
- Pieprz czarny – 7 szt.
- Tymianek – świeży lub 1/2 łyżeczki suszonego
- Majeranek – świeży lub 2 łyżeczki suszonego
- Ocet jabłkowy – 1 łyżka
- Kefir/jogurt/śmietana – 3 łyżki
- Mąka żytnia/pszenna – 30 g (ok. 2-3 łyżki)
- Sól
- Koperek – 1 pęczek (po 1/2 do zupy i dekoracji)
- Ziemniaki
Przygotowanie:
- Na gotującą się wodę (1,5 litra) wrzucić pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, dodaj przyprawę uniwersalną.
- Cebulę należy pokroić w kosteczkę, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, po czym wrzucić do wrzątku, gotować 5 minut, pod koniec dodać ocet.
- Liście buraków pokroić na kawałki łącznie z łodyżkami oraz ewentualnie młode buraczki także. Gotować 3 minuty.
- Kefir/jogurt/śmietanę rozrobić z mąką i zahartować, dodając partiami do masy wrzący płyn, na końcu całość wlewamy do garnka i mieszamy. Gotujemy jeszcze 2 minuty.
- Teraz należy posolić, dodać pokrojony koperek, tymianek i majeranek i gotować okola 1/2 minuty.
- Zupę podajemy z ziemniakami, obficie posypaną koperkiem.
(Visited 1 times, 1 visits today)