Bez wątpienia wszyscy uwielbiamy jarzynowe, zdrowe i smakowite sałatki oraz surówki. Doskonale pasują jako dodatek do potraw serwowanych na obiad, ale również stanowią świetne przystawki i przekąski, zarówno dla dorosłych jak i dzieci.
W sezonie jesienno-zimowym jednakże trudno nam będzie zdobyć świeże warzywa, szczególnie za rozsądne pieniądze.
Dlatego też sugerujemy Państwu zapoznanie się z naszymi ulubionymi, łatwymi i sprawdzonymi przepisami na samodzielne przygotowanie wyśmienitych domowych przetworów bez dodatku octu, którego obecność niekoniecznie może przypaść do gustu, szczególnie naszym pociechom, które zdecydowanie bardziej wolą słodsze i łagodniejsze przetwory.
Zdrowe sałatki do słoików
SAŁATKA Z BIAŁEJ KAPUSTY
składniki: kilogram białej kapusty, kilogram czerwonej papryki, kilogram jabłek, kilogram marchwi, pół kilograma cebuli, półtorej szklanki oleju, sól, pieprz
sposób przygotowania: warzywa dowolnie pokroić w kostkę, plastry lub drobno poszatkować, po czym zmieszać z olejem. Przełożyć do wyparzonych słoików, najlepiej litrowych, dokręcić pokrywkę i gotować przez około 20 minut na wolnym ogniu, by jarzyny dostatecznie zmiękły.
SAŁATKA Z MARCHWI I OGÓRKÓW
składniki: 2 kilogramy świeżych ogórków, kilogram marchwi, kilogram białej cebuli
składniki na zalewę: pół litra wody, szklanka cukru, przecier pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy
sposób przygotowania: ogórków nie obierać, pokroić w talarki i posolić, cebulę drobno poszatkować, a marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Całość posolić i odstawić na dwie godziny do lodówki. Po tym czasie odsączyć nadmiar wody i przyrządzić zalewę. Po jej zagotowaniu dodać warzywa, doprawić do smaku solą i pieprzem, zaś po wystudzeniu przełożyć do słoików i pasteryzować 15-20 minut.
SAŁATKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ
składniki: kilogram szparagówki, 2 marchewki, cebula biała
składniki na zalewę: litr wody, 3 łyżki cukru, łyżka soli, pół szklanki oleju, przecier pomidorowy, liść laurowy, pieprz ziarnisty
sposób przygotowania: warzywa umyć, oczyścić, pokroić w niewielką kostkę i podsmażyć lekko na rozgrzanym oleju. Dodać przyprawy, dokładnie mieszając oraz doprawić solą i pieprzem według uznania. Połączyć ze składnikami na zalewę, gotować jeszcze 5 minut po czym przestudzić. Po przełożeniu do odpowiednich słoików pasteryzować na wolnym ogniu około 30-40 minut.
SMACZNEGO!