Ciasto francuskie możemy wykorzystać do tworzenia różnego rodzaju apetycznych wypieków. Dość szybkie w wykonaniu są proste paszteciki z ciasta francuskiego, zwłaszcza jeśli nabędziemy mrożone ciasto francuskie ze sklepu. Ponadto na bazie tego rodzaju ciasta możemy też przygotować przepyszne roladki z łososiem, których zrobienie także nie jest tak skomplikowane, jak może się nam pozornie wydawać.
Roladki z ciasta francuskiego z łososiem mogą stanowić znakomitą przekąskę do barszczu czerwonego. Można je serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Taka potrawa doskonale sprawdzi się podczas różnego rodzaju imprez oraz przyjęć domowych i będzie równie smaczna jak pomysłowe calzone z kapustą czy apetyczne paszteciki – ślimaczki. Oczywiście najszybciej roladki z łososiem wykonamy z gotowego ciasta francuskiego, które możemy dzisiaj nabyć właściwie w każdym większym sklepie. Jeśli będziemy mieć nieco więcej czasu, wówczas możemy pokusić się o samodzielne przygotowanie ciasta, a wtedy możemy mieć pewność, że będzie ono bardziej delikatne w smaku. Ciasto mrożone w tej roli jednak również sprawdzi się całkiem dobrze. Do przygotowania roladek z ciasta francuskiego z łososiem będziemy potrzebować jedno opakowanie ciasta francuskiego, sto pięćdziesiąt gramów łososia wędzonego, jedno jajko oraz przyprawy do smaku: sól oraz pieprz. Ciasto francuskie rozmrażamy, a następnie delikatnie rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej niedużą ilością mąki. Wykrawamy z nich nieduże prostokąty (na przykład o bokach siedmiu centymetrów).
Na kawałki ciasta wykładamy łososia, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto zwijamy w ruloniki, a następnie układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch roladek z ciasta francuskiego smarujemy rozmąconym jajkiem. Dodatkowo można posypać je zmielonymi ziarnami pieprzy lub na przykład ziarnami sezamu – dzięki temu przekąskaw postaci roladek z ciasta francuskiego z łososiem będzie jeszcze bardziej wykwintna. Gotowe roladki wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze stu dziewięćdziesięciu stopni przez około piętnaście minut.
Roladki z łososiem można serwować na zimno bądź na ciepło. Można je podawaćz filiżanką czerwonego barszczu ze świeżych buraków, aczkolwiek nie tylko. Taka przekąska, podobnie jak paluchy drożdżowe z kiszoną kapustą czy pieczone paszteciki z mięsem mielonym i pieczarkami wybornie będzie smakować także z różnymi innymi zupami.