Przepis na muffinki na stronie o zdrowym odżywianiu? Już wyjaśniam. Każdemu zdarzają się gorsze chwile, a takie babeczki są idealne na poprawę nastroju. Ale nie tylko. Muffiki dobre dla dzieci, a także dla niespodziewanych gości. Błyskawiczne do przygotowania – w około 35 minut, ze składników ogólnie dostępnych, których część można zastąpić zdrowszymi odpowiednikami. W przepisie kluczowa jest czekolada. Czekolada, jako antidotum na wszelkie problemy dnia codziennego 🙂 Z podanych proporcji uzyskamy ok. 19 szt. mniejszych muffinek. Koszt całości – 5,50 zł!
Składniki na babeczki na maślance z czekoladą:
- Mąka żytnia – 250 g (można zastąpić innym rodzajem mąki pełnoziarnistej)
- Cukier – 40 g (można zastąpić ksylitolem lub stewią)
- Maślanka naturalna – 200 ml
- Olej rzepakowy – 100 ml
- Jajka (klasy M) – 2 szt.
- Rodzynki – 30 g (opcjonalnie)
- Cukier waniliowy – 1 op.
- Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
- Soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
- Czekolada gorzka
Z podanej ilości uzyskamy ok. 19 szt.
Czekolada gorzka
– opóźnia starzenie, chroni organizm przed wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za zapadanie na choroby serca i nowotwory.
– podnosi poziom serotoniny odpowiedzialnej za dobry nastrój
– dzięki dużej zawartości magnezu, wpływa korzystnie na układ nerwowy poprawiając sprawność intelektualną, usprawnia przewodnictwo nerwowe
– zawiera substancje zapobiegające próchnicy
Jak zrobić muffinki na maślance z czekoladą krok po kroku?
- Do miski wrzucamy składniki suche – mąkę, cukier, cukier waniliowy, sodę, proszek do pieczenia, rodzynki – i mieszamy.
- W drugiej misce umieszczamy składniki mokre – jajka, maślanka, olej – mieszamy do połączenia.
- Wlewamy składniki mokre do suchych i mieszamy.
- Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy do każdej ciasta, do 3/4 wysokości.
- Czekoladę łamiemy na kostki, a każdą kostkę łamiemy raz jeszcze.
- W każdym muffinku umieszczamy po 2 cząstki czekolady (w odległości od siebie) i przykrywamy ciastem.
- Pieczemy w piekaniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, ok. 20-25 minut, do “suchego patyczka”.
Wartości odżywcze 1 szt. (waga 40 g):
- Kalorie: 111 kcal
- Białko: 1,97 g
- Tłuszcze: 4,72 g
- Węglowodany: 14,82 g
Informacja dla cukrzyków – 1 muffinka, to:
- 1,5 WW
- 0,5 WBT