Zupy to doskonałe danie zarówno na letnie, jak i chłodne zimowe dni. Nie tylko są źródłem witamin, ale są także pożywne i rozgrzewające, pozostając przy tym lekkostrawnymi. Zupy, podobnie jak sałatki, można przygotować na mnóstwo sposobów, jednakże podstawowym składnikiem są jarzyny, z których w naszym kraju najpowszechniej stosowanym jest bogaty w potas i sycący ziemniak. Mimo, iż polska kuchnia obfituje w przepisy na zupy z ziemniaków, warto także czasami skorzystać z pomysłów naszych zagranicznych sąsiadów i wypróbować przepis na pyszną niemiecką zupę ziemniaczaną.
Do przygotowania tej smacznej i zdrowej zupy potrzebujemy pół kilograma ziemniaków, 1 pęczka włoszczyzny, 2 cebul, 150 g wędzonego boczku, 800 ml wywaru z warzyw i mięsa, 1 łyżki masła, 2 łyżek suszonego majeranku, 1 łyżeczki gałki muszkatowej, 2 ząbków czosnku, 100 ml śmietany kremówki, soli oraz pieprzu.
Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Siekamy cebulkę oraz czosnek, natomiast boczek kroimy w kosteczkę. Następnie w garnku topimy masło, dodajemy do niego cebulę, czosnek i boczek i przesmażamy wszystko do zrumienienia. Dodajemy ziemniaki i smażymy jeszcze kilka minut, po czym dodajemy bulion i przyprawy. Gotujemy pół godziny, a kiedy ziemniaki będą już miękkie, całość miksujemy i dodajemy śmietankę oraz przyprawy i zagotowujemy zupę raz jeszcze. Dwa ziemniaki trzeba ugotować osobno i pokroić w plasterki, a następnie wrzucić je do gotowej zupy. Na koniec nalewamy zupę do miseczek, posypujemy szczyptą majeranku i danie jest gotowe.
Nie sposób nie wspomnieć także o berlińskiej zupie ziemniaczanej z grzankami z pasztetówką, której smak zachwyci każdego. Do jej przygotowania potrzebne jest 750 g ziemniaków, 2 marchewki, 1,5 l bulionu, 3 szalotki, 150 g pasztetówki, 2 łyżki masła, 4 kromki ciemnego pieczywa, 1 łyżka klarowanego masła, szczypta szafranu, szczypta majeranku, sól i pieprz.
W dużym garnku na maśle należy zeszklić pokrojoną drobno szalotkę i dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki, marchewkę i szczyptę szafranu. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut. Do miski wkładamy pasztetówkę, dodajemy majeranek, sól, pieprz i mieszamy do uzyskania na gładkiej masy. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, z pieczywa robimy grzanki, następnie zdejmujemy je z patelni i odsączamy na ręczniku papierowym. Smarujemy grzanki pasztetówką i kroimy w dużą kostkę. Zupę podajemy z wrzuconymi do niej grzankami, posypaną posiekaną natką pietruszki.
Prócz zup kartoflanych warto skosztować także sałatkę z ziemniakami.