Propozycja dla fanów kuchni jarskiej, a także osób na diecie. Odchudzona wersja tradycyjnej polskiej zupy o wyrazistym smaku. Bez wnikania w szczegóły różnic między żurkiem, a barszczem białym, mamy dobrą wiadomość – śmiało można wybrać dowolną z nich – zupa się uda! Dobra propozycja dla wegetarian, którzy tęsknią za staropolskimi potrawami, a także osób, które ze względu na zaostrzoną dietę w chorobie, nie mogą sobie pozwolić na powrót do poprzedniego sposobu odżywiania.
Żurek – dlaczego warto jeść?
– Pozwala przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organiźmie.
– Jest źródłem probiotyków, oraz dostarcza witamin z grupy B.
– W naturalny sposób ulży w problemach żołądkowo-jelitowych.
SKŁADNIKI NA ŻUREK/BARSZCZ BIAŁY DIETETYCZNY:
- żurek lub barszcz biały – 1 butelka 470 ml
- czosnek 2-3 ząbki
- woda – 1,5 l
- mąka żytnia – 2 łyżki
- śmietana (użyłam 12%) – 2 łyżki
- chrzan – 1 łyżka (opcjonalnie)
- przyprawa uniwersalna (ja użyłam Wegeta “Natur” bez sztucznych dodatków) – 1,5 łyżki
- liść laurowy – 2 szt.
- ziele angielskie – 5 szt.
- pieprz ziarnisty – 8-9 ziarenek
- sól do smaku (użyłam kamiennej z Kłodawy)
- majeranek – 1-2 łyżki
- tymianek i/lub cząber (opcjonalnie)
- ziemniaki
Kupując w sklepie gotowy żurek/barszcz biały, zazwyczaj mamy do wyboru kilka produktów różnych producentów. Który żurek wybrać? Warto czytać etykiety i kupić ten bez konserwantów i sztucznych dodatków, tym bardziej, że cenowo przedstawiają się na tym samym poziomie.
Naturalny skład żurku, to: mąka żytnia, woda, ewentualnie czosnek i sól.
Te o lepszym składzie łatwo rozpoznać – zazwyczaj są w najbrzydszych opakowaniach na półce…
PRZYGOTOWANIE ŻURKU DIETETYCZNEGO – KROK PO KROKU
- Gotujemy wodę z przyprawami (poza solą, majerankiem) ok. 2 minuty.
- Do wody wlewamy żurek/barszcz biały i gotujemy (lepiej bez pokrywki, lub sprawdzać dość często, bo może wykipieć).
- Czosnek kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy do żurku.
- W niewielkiej miseczce umieszczmy mąkę, dodajemy śmietanę i opcjonalnie chrzan i mieszamy do połączenia.
- Masę śmietanową należy “zahartować”. W tym celu, z gotującego się żurku, wybieramy chochelką odrobinę płynu i wlewamy do śmietany, energicznie mieszając. Następnie wlewamy jeszcze trochę płynu. I raz jeszcze. Na końcu wlewamy całą zawartość miseczki do gotującego się żurku i całość mieszamy. W ten sposób unikniemy zwarzenia się śmietany. Gotujemy kolejną minutę.
- Teraz solimy do smaku.
- Kiedy uzyskamy zadowalający smak, odłączamy gaz/prąd i dodajemy majeranek.
- Podajemy z ziemniakami pokrojonymi w kostkę.
Majeranek suszony, by był bardziej aromatyczny, umieszczamy na dłoni i rozcieramy drugą dłonią.
Ziemniaki zdrowiej ugotować na parze – w parowarze elektrycznym lub wykorzystując odpowienią nakładkę, którą umieszcza się w zwykłym garnku. Taki sposób gotowania, w przeciwieństwie do tradycyjnego gotowania w wodzie, pozwala na zachowanie większości witamin i mikroelementów, a także sprawia, że smak jest bardziej intensywny, dzięki czemu nie trzeba ziemniaków solić!