Prosta zupa, która smakuje jak rosół. W sam raz na niedzielny obiad lub też jako baza do innych zup czy potraw. Alternatywa dla mięsnego bulionu, fajne przypomnienie smaku dla osób które nie jedzą mięsa. Do przygotowania bulionu użyłam tylko naturalnych ziół i przypraw. Pysznie, lekko i zdrowo.
Składniki na rosół warzywny:
- marchewka – 3-4 duże
- pietruszka – 1 duża
- seler – 1 mały
- cebula – 1 średnia
- oliwa lub olej rzepakowy
- ziele angielskie – 5 szt.
- pieprz ziarnisty – 10 szt.
- liść laurowy – 2 szt.
- tymianek
- lubczyk
- natka pietruszki
- pieprz mielony (opcjonalnie)
- sól (u mnie kamienna z Kłodawy)
Przygotowanie rosołu wegetariańskiego:
- Warzywa kroję na pół i gotuję na parze na półtwardo (około 12 minut).
- Po czym nacieram je oliwą, posypuję tymiankiem i układam na blaszce do pieczenia.
- Piekę w piekarniku nagrzanym do 220 stopni do momentu, kiedy skórka zacznie się mocno przypiekać i pojawi się gdzieniegdzie czarny nalot (około 30 minut).
- Warzywa przekładam do garnka, dodaję przyprawy – ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu, zalewam wodą – 2,5 litra.
- Gotuję na najmniejszym ogniu 1,5 godziny, pod koniec dodaję lubczyk, doprawiam solą i ewentualnie pieprzem.
- Podaję z makaronem, obficie posypując natką pietruszki.
Jak wykorzystać pozostałe warzywa z bulionu?
- Można pokroić w kostkę i podawać z zupą na talerzu.
- Można wykorzystać też jako bazę do sałatki jarzynowej.
(Visited 1 times, 1 visits today)