Banalnie proste do wykonania, i – o dziwo – bardzo smaczne. Jarmuż, według doktora Joela Fuhrmana , autora książki “Wylecz cukrzycę“, to najzdrowsza roślina na świecie. Takie czipsy, to fajna i bardzo zdrowa alternatywa dla tradycyjnych i pełnych chemii przekąsek.
Wersji chipsów jest wiele, liście można połączyć z czosnkiem, albo curry czy papryką, można wykonać także bez oleju (np. dla osób na poście dr Dąbrowskiej). Poniżej jednak przepis na wersję zupełnie podstawową.
Składniki na chipsy z jarmużu:
- Liście jarmużu
- Olej
- Sól
Wykonanie czipsów z jarmużu krok po kroku:
- Jarmuż myję i dokładnie osuszam (to ważne, by czipsy były chrupkie).
- Z suchych listków odcinam (u wyrzucam) twarde ogonki i wrzucam do miski, wlewam dosłownie odrobinę oleju i mieszam, nie nazbyt energicznie, żeby nie uszkodzić jarmużu (chodzi tylko o to, by liście dokładnie pokryły się tłuszczem).
- Formę wykładam papierem do pieczenia i rozkładam jarmuż. Tuż przed umieszczeniem w piekarniku posypuję liście odrobiną soli
- Formę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, na około 10 minut (od około 7-8 minuty należy często zaglądać do piekarnika i kontrolować, by się czipsy nie przypaliły).
(Visited 1 times, 1 visits today)