Płatki drożdżowe nieaktywne – jak zrobić w domu?

platki drozdzowe zrob to samNiezastąpione w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, a charakterystyczny serowo-orzechowy smak świetnie komponuje się i wzbogaca smak warzywnych potraw, można je dodawać do zup, sosów, pasztetów, a także sałatek.
Czym są płatki drożdżowe? To nieaktywna forma drożdży, nie fermentują, dlatego mogą być spożywane także przez osoby, które z uwagi na problemy trawienne i nietolerancję, unikają drożdży w swojej diecie, a nawet osoby cierpiące na przerost candidy.
Płatki drożdżowe zawierają sporo wartości odżywczych, m.in. witaminy z grupy B – B1, B2, B5 i B6, biotyna, składników mineralnych jak cynk, chrom, żelazo, wapń, magnez, fosfor, miedź, a także są źródłem białka, błonnika. Nie zawierają laktozy ani glutenu.
Czy płatki drożdżowe można czymś zastąpić? Niestety nie, mają specyficzny smak, który trudno odtworzyć. Ale jeżeli nie posiadasz akurat w domu płatków drożdżowych kupnych, nie przejmuj się – zrób je sam! Oto przepis:

Składniki na płatki drożdżowe domowe:

  • drożdże – 200 g (2 kostki) – podczas zakupu, należy zwrócić uwagę na skład, by nie zawierały glutenu
  • dowolny cukier – 20 g cukru (4 płaskie łyżki)
  • woda ciepła, przegotowana – około 80 ml

Przygotowanie krok po kroku:

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

  1. Drożdże umieszczam w większej szklanej lub ceramicznej misce, dodaję łyżkę cukry, odrobinę wody i mieszam. Naczynie przykrywam ściereczką i odkładam w ciepłe miejsce (np. kaloryfer czy w pobliżu włączonej, ciepłej kuchenki).
  2. Po 15 minutach dodaję kolejną łyżkę cukru, mieszam, przykrywam ściereczką i odkładam ponownie w ciepłe miejsce.
  3. Po kolejnych 20 minutach, powtarzam czynność, i ponawiam ją ostatni raz 20 minut później. Odkładam na 15 minut. W sumie 4 razy dosypuję cukier, co 20 minut.
  4. Dokarmione drożdże odstawiam w ciepłe miejsce, tym razem na 60 minut.
  5. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i przelewam zaczyn drożdżowy, tak by pokrył całą formę (bardzo cienka warstwa) i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) na 10 minut. Należy obserwować masę, jeżeli zacznie się przypalać należy obniżyć temperaturę.
  6. Po zakończeniu powyższego procesu, delikatnie uchylamy drzwiczki piekarnika, i w tej samej temperaturze pieczemy kolejne 15 minut, do momentu aż masa na całej powierzchni będzie sucha.
  7. Teraz proces suszenia. Należy zmniejszyć temperaturę do 100 stopni, zamknąć drzwiczki. Może trwać 45-60 minut, do momentu, aż powierzchni będzie spękana i pojawią się jakby łuski.
  8. Masę drożdżową studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
  9. Ostatnią czynnością jest przełożenie zawartości blaszki do blendera, miksera czy młynka do kawy i zmiksowanie na proszek.
  10. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
(Visited 1 times, 48 visits today)