W mojej kuchni nic się nie zmarnuje, oto pomysł na recykling wytłoków z marchewki.
Przepis powstał jako odpowiedź na potrzebę wykorzystania resztek po wyciskaniu soku z marchewki. Dodałam jeszcze zdrowe produkty – jabłka, płatki owsiane, miód, a na koniec ulubione orzechy włoskie. Wyszło pysznie i aromatycznie!
Składniki:
- Wytłoczki z sokowirówki z ok. 1 kg marchewki – 2 szklanki
- Jabłka – 3-4 szt. średnie
- Płatki owsiane – 1 szklanka
- Mąka pszenna – 1 szklanka
- Jajka – 2 szt (rozmiar M)
- Miód – 3 łyżki*
- Olej – 1/4 szklanki
- Sok z pomarańczy – 1 szt. – około 1/2 szklanki
- Orzechy włoskie – 3 łyżki
- Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- Cynamon – 2 łyżeczki
- Gałka muszkatołowa – na czubek noża
- Czekolada gorzka (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Do miski przesiewam mąkę, dodaję płatki owsiane, proszek do pieczenia i sodę i mieszam.
- Dodaję wytłoczki z marchewki, jabłka starte na tarce o grubych oczkach, jajka, miód i mieszam ponownie.
- Dolewam sok pomarańczowy – tyle, by po wymieszaniu uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
- Orzechy siekam niezbyt drobno i wrzucam do ciasta, dodaję cynamon i gałkę i delikatnie mieszam po raz ostatni.
- Ciasto nakładam do papilotek umieszczonych w formie muffinkowej.
- Opcjonalnie. Czekoladę łamię na mniejsze kawałki i układam na cieście delikatnie dociskając.
- Formę umieszczam w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni na ok. 40-45 minut (do suchego patyczka).
* – jeżeli jabłka są kwaśne, można dodać 1 łyżkę miodu więcej
(Visited 1 times, 4 visits today)