Łatwy chleb bezglutenowy, który zawsze się udaje!

chleb bezglutenowy kukurydzianyBardzo dobry chleb bezglutenowy, którego głównym składnikiem jest mąka kukurydziana, ponadto dodałam mąkę gryczaną i jaglaną. Można zmienić nieco proporcje mąki lub wykorzystać inną bezglutenową – nie będzie problemu, wypiek się uda. Do jego wykonania nie są potrzebne jajka, ani mleko, za to można dodać ulubione pestki, orzechy włoskie, siemię lniane, a nawet rodzynki.
Chlebek jest wilgotny i bardzo mało się kruszy. Pyszny na śniadanie!

Składniki na chleb bezglutenowy na drożdżach:

  • Mąka kukurydziana – 250 g
  • Mąka gryczana – 100 g + 1 łyżka
  • Mąka jaglana – 50 g
  • Sól – 1/2 łyżeczki
  • Olej – 4 łyżki
  • Cukier biały lub trzcinowy – 1 łyżeczka
  • Drożdże świeże – 20 g
  • Słonecznik – 100 g
  • Siemię lniane całe – 2 łyżki
  • Ciepła woda – ok. 1,5 szklanki

Wykonanie chleba z mąki bezglutenowej krok po kroku:

  1. Wykonanie zaczynu: drożdże, cukier, łyżkę mąki mieszam, zalewam 2 łyżkami ciepłej wody, mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
  2. W misce, mieszam drewnianą łyżką pozostałe mąki, sól, olej, zaczyn drożdżowy, słonecznik i siemię lniane, dodaję stopniowo ciepłą wodę i mieszam do uzyskania zwartej, ale nie rzadkiej konsystencji.
  3. Ciasto mieszam ok. 3 minuty starając się wtłoczyć jak najwięcej powietrza.
  4. Do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, przekładam ciasto, do wysokości nie więcej niż 3/4 formy.
  5. Keksówkę nakrywam ściereczką, i umieszczam w ciepłym miejscu na około 40-60 minut do wyrośnięcia.
  6. Formę umieszczam w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni (góra-dół) na 50-60 minut. Chleb będzie upieczony, kiedy skórka od spodu będzie rumiana.
  7. Chleb ostudzić w foremce w piekarniku, przy delikatnie uchylonych drzwiczkach.
  8. Skórka u góry będzie oczywiście najbardziej spieczona i może się kruszyć, dlatego podczas krojenia, najlepiej odwrócić go “do góry nogami”.

chleb bezglutenowy kukurydziany

(Visited 1 times, 3 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 41998 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/latwy-chleb-bezglutenowy-ktory-zawsze-sie-udaje/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435