Bardzo dobry chleb bezglutenowy, którego głównym składnikiem jest mąka kukurydziana, ponadto dodałam mąkę gryczaną i jaglaną. Można zmienić nieco proporcje mąki lub wykorzystać inną bezglutenową – nie będzie problemu, wypiek się uda. Do jego wykonania nie są potrzebne jajka, ani mleko, za to można dodać ulubione pestki, orzechy włoskie, siemię lniane, a nawet rodzynki.
Chlebek jest wilgotny i bardzo mało się kruszy. Pyszny na śniadanie!
Składniki na chleb bezglutenowy na drożdżach:
- Mąka kukurydziana – 250 g
- Mąka gryczana – 100 g + 1 łyżka
- Mąka jaglana – 50 g
- Sól – 1/2 łyżeczki
- Olej – 4 łyżki
- Cukier biały lub trzcinowy – 1 łyżeczka
- Drożdże świeże – 20 g
- Słonecznik – 100 g
- Siemię lniane całe – 2 łyżki
- Ciepła woda – ok. 1,5 szklanki
Wykonanie chleba z mąki bezglutenowej krok po kroku:
- Wykonanie zaczynu: drożdże, cukier, łyżkę mąki mieszam, zalewam 2 łyżkami ciepłej wody, mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
- W misce, mieszam drewnianą łyżką pozostałe mąki, sól, olej, zaczyn drożdżowy, słonecznik i siemię lniane, dodaję stopniowo ciepłą wodę i mieszam do uzyskania zwartej, ale nie rzadkiej konsystencji.
- Ciasto mieszam ok. 3 minuty starając się wtłoczyć jak najwięcej powietrza.
- Do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, przekładam ciasto, do wysokości nie więcej niż 3/4 formy.
- Keksówkę nakrywam ściereczką, i umieszczam w ciepłym miejscu na około 40-60 minut do wyrośnięcia.
- Formę umieszczam w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni (góra-dół) na 50-60 minut. Chleb będzie upieczony, kiedy skórka od spodu będzie rumiana.
- Chleb ostudzić w foremce w piekarniku, przy delikatnie uchylonych drzwiczkach.
- Skórka u góry będzie oczywiście najbardziej spieczona i może się kruszyć, dlatego podczas krojenia, najlepiej odwrócić go “do góry nogami”.
(Visited 1 times, 3 visits today)