Omlet ze szpinakiem jest idealnym pomysłem na zdrowe śniadanie.
Składniki na omlet ze szpinakiem (porcja dla 1 osoby):
- jajka – 2 szt.
- szpinak świeży lub mrożony – 200 g
- mąka pszenna/żytnia/graham – 1,5 łyżki
- mleko – 30-40 ml
- masło
- czosnek świeży – 2-3 ząbki (lub granulowany – 1/2 łyżeczki)
- sól
Przygotowanie omletu ze szpinakiem krok po kroku:
- Szpinak wrzucam na patelnię i duszę do miękkości na łyżce masła. Pod koniec dodaję odrobinkę (dosłownie na czubek noża) gałki muszkatołowej i czosnek. Odstawiam do ostygnięcia.
- Jajka wbijam do miseczki i rozbijam widelcem i trzepaczką, po czym dodaję mleko, mąkę i delikatnie mieszam.
- Dodaję przestudzony szpinak, doprawiam solą do smaku.
- Na rozgrzaną patelnię wrzucam łyżeczkę masła, po czym wlewam masę jajeczno-szpinakową.
- Patelnię przykrywam przykrywką, smażę na małym ogniu około 5 minut z każdej strony do zrumienienia.
- Podaję z chlebem razowym.
(Visited 1 times, 5 visits today)