Łódeczki z cukinii faszerowane kaszą jaglaną i warzywami

Cukinia faszerowana kaszą jaglanąLekki i dietetyczny pomysł na obiad lub kolację.

Składniki:

  • Młode i niewielkie cukinie
  • Kasza jaglana – 1/2 szklanki
  • Cebula – 1 średnia lub duża
  • Papryka czerwona lub żółta – 1 średnia
  • Pieczarki – 20 dag
  • Szpinak świeży lub mrożony – 20 dag
  • Pomidory świeże mięsiste – 3 średnie lub 1/2 pomidorów z puszki (opcjonalnie może też być przecier pomidorowy 1/3-1/2 opakowania)
  • Czosnek świeży – 2 ząbki lub granulowany – 1 łyżeczka
  • Ser żółty
  • Bazylia, oregano lub gotowa mieszanka ziół prowansalskich
  • Papryka ostra – 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka – 1/2 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek/olej roślinny
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Cukinię kroję wzdłuż na pół, wydrążam miękki miąższ i pestki (jeżeli cukinia jest bardzo młoda, można dodać ten miąższ do masy jaglano-warzywnej).
  2. Wnętrze cukinii nacieram tłuszczem, oprószam delikatnie solą, pieprzem, papryką i ziołami, układam na blaszce i umieszczam w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C na 15 minut.
  3. Kaszę jaglaną gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  4. Cebulę kroję w kostkę i przesmażam na odrobinie tłuszczu, po czym dodaję pokrojone pieczarki, skrojoną w kostkę paprykę, a także szpinak. Chwilę smażę, aż warzywa będą półmiękkie i odparuje się ewentualnie nagromadzona woda.
  5. Dodaję pomidory, czosnek i pozostałe przyprawy. Chwilę duszę, po czym dodaję ugotowaną kaszę jaglaną. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
  6. Cukinie nadziewam farszem, tak wystawał on ponad krawędź tworząc kopułę.
  7. Cukinie układam w naczyniu żaroodpornym i posypuję startym żółtym serem.
  8. Zapiekam w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C 15-25 minut (w zależności czy preferowana jest cukinia mniej czy bardziej miękka).
  9. Najsmaczniejsza jest ciepła, zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, można podawać z ketchupem lub innym sosem, posypaną szczypiorkiem lub pietruszką.
(Visited 1 times, 1 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 40753 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/lodeczki-z-cukinii-faszerowane-kasza-jaglana-i-warzywami/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_h in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435