Lekki i dietetyczny pomysł na obiad lub kolację.
Składniki:
- Młode i niewielkie cukinie
- Kasza jaglana – 1/2 szklanki
- Cebula – 1 średnia lub duża
- Papryka czerwona lub żółta – 1 średnia
- Pieczarki – 20 dag
- Szpinak świeży lub mrożony – 20 dag
- Pomidory świeże mięsiste – 3 średnie lub 1/2 pomidorów z puszki (opcjonalnie może też być przecier pomidorowy 1/3-1/2 opakowania)
- Czosnek świeży – 2 ząbki lub granulowany – 1 łyżeczka
- Ser żółty
- Bazylia, oregano lub gotowa mieszanka ziół prowansalskich
- Papryka ostra – 1/2 łyżeczki
- Papryka słodka – 1/2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek/olej roślinny
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Cukinię kroję wzdłuż na pół, wydrążam miękki miąższ i pestki (jeżeli cukinia jest bardzo młoda, można dodać ten miąższ do masy jaglano-warzywnej).
- Wnętrze cukinii nacieram tłuszczem, oprószam delikatnie solą, pieprzem, papryką i ziołami, układam na blaszce i umieszczam w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C na 15 minut.
- Kaszę jaglaną gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Cebulę kroję w kostkę i przesmażam na odrobinie tłuszczu, po czym dodaję pokrojone pieczarki, skrojoną w kostkę paprykę, a także szpinak. Chwilę smażę, aż warzywa będą półmiękkie i odparuje się ewentualnie nagromadzona woda.
- Dodaję pomidory, czosnek i pozostałe przyprawy. Chwilę duszę, po czym dodaję ugotowaną kaszę jaglaną. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
- Cukinie nadziewam farszem, tak wystawał on ponad krawędź tworząc kopułę.
- Cukinie układam w naczyniu żaroodpornym i posypuję startym żółtym serem.
- Zapiekam w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C 15-25 minut (w zależności czy preferowana jest cukinia mniej czy bardziej miękka).
- Najsmaczniejsza jest ciepła, zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, można podawać z ketchupem lub innym sosem, posypaną szczypiorkiem lub pietruszką.
(Visited 1 times, 1 visits today)