Zdrowa czerwona kapusta z jabłkami

Z pewnością wszyscy często jadamy smaczne potrawy i przekąski z kapusty białej, czerwonej lub kiszonej. Jednakże czy zdajemy sobie sprawę, ile substancji odżywczych i mikroelementów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu zawierają te produkty?

Czerwona kapusta jest niezwykle cennym źródłem witaminy E, która chroni przed miażdżycą oraz witamy C, poprawiającej ogólną odporność organizmu. Ponadto kapusta czerwona zawiera też witaminy z grupy B – B1, B2 oraz B6, jak również cynk i magnez, czyli składniki niezbędne do prawidłowej pracy układu krążenia i mięśnia sercowego. Regularne spożywanie czerwonej kapusty w surówkach lub sałatkach może również uchronić przed złośliwymi nowotworami, dzięki zawartości w kapuście przeciwutleniaczy.

Aby zachęcić Państwa do częstszego spożywania smakowitej i bardzo zdrowej czerwonej kapusty, przedstawiamy poniżej ciekawy i łatwy przepis na sałatkę z czerwonej kapusty i jabłek, która zapewni nam zdrowie i odporność, szczególnie w okresie jesiennym i zimowym, kiedy zagrażają nam niebezpieczne wirusy i bakterie, powodujące nieprzyjemne przeziębiania i grypę.

Niezbędne składniki do wykonania zdrowej surówki to kolejno: średnia główka czerwonej kapusty, 3 słodkie, winne jabłka, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, sok z połówki cytryny, łyżeczka kminku, sól, pieprz oraz cukier. Na początek kapustę należy umyć, oczyścić i cienko poszatkować lub drobno posiekać. Po zalaniu zimną woda kapustę należy zagotować i dusić przez kilka minut na wolnym ogniu do miękkości.

Jabłka po obraniu zetrzeć na tarce o grubych oczkach i pod koniec gotowania dodać do kapusty. Na rozgrzanym maśle należy przygotować zasmażkę z mąki i zrumienić ją wraz z kminkiem. Następnie dodać do smacznej kapusty i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku sokiem cytryny, cukrem, solą oraz pieprzem i wymieszać. Zdjąć z ognia i zostawić do wystygnięcia. Można podawać na ciepło lub na zimno, najlepiej z drobiem lub potrawami z ryb.

Taką zdrową i smakowitą sałatkę z kapusty można przygotować również z dodatkiem rodzynek lub migdałów oraz doprawić na słodko-kwaśno lub pikantnie. Warto serwować ją do codziennych obiadów lub pyszną jako przekąskę z jasnym, chrupkim pieczywem.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 39543 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/zdrowa-czerwona-kapusta-z-jablkami/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thro in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435