Nie od dziś wiadomo, że biała kapusta jest zdrowa i smaczna, w związku z czym powinniśmy ją jeść jak najczęściej. Przede wszystkim, jest niskokaloryczna, a więc mogą sobie na nią pozwolić nawet osoby z nadwagą. Oprócz tego, jest źródłem cennych witamin, ponieważ w swym składzie zawiera witaminę C, A, witaminy z grupy B, E, K i rutyny. A, co najważniejsze podczas jej gotowania jest wyczuwalny zapach siarki, posiadającej wspaniały wpływ na wygląd naszych włosów, paznokci i skóry. Nie zapominamy też o tym, że w białej kapuście, znajduje się mnóstwo wapnia, magnezu i potasu. Natomiast żelazo i kwas foliowy znajdują się głównie w liściach, które warto posiekać i dodawać do pysznych zup.
Oczywiście, mnóstwo właściwości leczniczych posiada sok z białej kapusty, gdyż jego regularne spożywanie wzmacnia naszą odporność. Poza tym, jest skuteczny w walce z anemią oraz wrzodami żołądka czy dwunastnicy. Wielu specjalistów uważa, że ogranicza on ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych oraz oczyszcza organizm z toksyn. Nie każdy wie o tym, że od wieków kiszona kapusta była wykorzystywana jako naturalny antybiotyk chroniący przez bakteriami. Otóż w wieku XVI była wykorzystywana jako środek zapobiegający odmrożeniom, szkorbutowi, owrzodzeniom, a także regulowała pracę systemu odpornościowego i pokarmowego. Obecnie, regularne jedzenie białej kapusty zaleca się również karmiącym matkom, ponieważ pozwala ona uniknąć zapalenia piersi. Można też zrobić z niej kojące okłady na obrzęki i opuchliznę.
Pomijać właściwości zdrowotne białej kapusty, warto ją jeść, ponieważ jest po prostu smaczna i niewiele osób wyobraża sobie, by jej mogło zabraknąć w kuchni. Z pewnością, większość osób uwielbia zajadać się znakomitymi gołąbkami, których farsz jest wykonany z mięsa mielonego i kaszy lub ryżu. Nie zapominamy tu o kruchutkich kapuśniaczkach, które zazwyczaj serwowane są z barszczem czerwonym i w tym zestawie smakują znakomicie. Poza tym, trudno się oprzeć rewelacyjnym zupom z kapusty, czyli bigosowi i kapuśniaczkowi, które można śmiało uznać za wizytówkę polskiej kuchni. Oprócz tego, doskonałą potrawą obiadową są łazanki, które przybyły do nas z Włoch w połowie XVI wieku i do dziś często goszczą na naszych stołach. Z pewnością, warte polecenia są również zdrowe surówki z kapusty, które najczęściej stanowią uzupełnienie ziemniaków, mięsa lub ryby. Przykładowo możemy tu wymienić sałatkę grecką lub z białej i czerwonej kapusty. Nie zapominamy jeszcze o prostej zapiekance, którą można przygotować w ciągu niespełna godziny.
W związku z powyższym widać, że warto jeść białą kapustę, ponieważ jest zdrowa, smaczna i niskokaloryczna.