Dlaczego warto jeść białą kapustę?

biała kapustaNie od dziś wiadomo, że biała kapusta jest zdrowa i smaczna, w związku z czym powinniśmy ją jeść jak najczęściej. Przede wszystkim, jest niskokaloryczna, a więc mogą sobie na nią pozwolić nawet osoby z nadwagą. Oprócz tego, jest źródłem cennych witamin, ponieważ w swym składzie zawiera witaminę C, A, witaminy z grupy B, E, K i rutyny. A, co najważniejsze podczas jej gotowania jest wyczuwalny zapach siarki, posiadającej wspaniały wpływ na wygląd naszych włosów, paznokci i skóry. Nie zapominamy też o tym, że w białej kapuście, znajduje się mnóstwo wapnia, magnezu i potasu. Natomiast żelazo i kwas foliowy znajdują się głównie w liściach, które warto posiekać i dodawać do pysznych zup.

Oczywiście, mnóstwo właściwości leczniczych posiada sok z białej kapusty, gdyż jego regularne spożywanie wzmacnia naszą odporność. Poza tym, jest skuteczny w walce z anemią oraz wrzodami żołądka czy dwunastnicy. Wielu specjalistów uważa, że ogranicza on ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych oraz oczyszcza organizm z toksyn. Nie każdy wie o tym, że od wieków kiszona kapusta była wykorzystywana jako naturalny antybiotyk chroniący przez bakteriami. Otóż w wieku XVI była wykorzystywana jako środek zapobiegający odmrożeniom, szkorbutowi, owrzodzeniom, a także regulowała pracę systemu odpornościowego i pokarmowego. Obecnie, regularne jedzenie białej kapusty zaleca się również karmiącym matkom, ponieważ pozwala ona uniknąć zapalenia piersi. Można też zrobić z niej kojące okłady na obrzęki i opuchliznę.

Pomijać właściwości zdrowotne białej kapusty, warto ją jeść, ponieważ jest po prostu smaczna i niewiele osób wyobraża sobie, by jej mogło zabraknąć w kuchni. Z pewnością, większość osób uwielbia zajadać się znakomitymi gołąbkami, których farsz jest wykonany z mięsa mielonego i kaszy lub ryżu. Nie zapominamy tu o kruchutkich kapuśniaczkach, które zazwyczaj serwowane są z barszczem czerwonym i w tym zestawie smakują znakomicie. Poza tym, trudno się oprzeć rewelacyjnym zupom z kapusty, czyli bigosowi i kapuśniaczkowi, które można śmiało uznać za wizytówkę polskiej kuchni. Oprócz tego, doskonałą potrawą obiadową są łazanki, które przybyły do nas z Włoch w połowie XVI wieku i do dziś często goszczą na naszych stołach. Z pewnością, warte polecenia są również zdrowe surówki z kapusty, które najczęściej stanowią uzupełnienie ziemniaków, mięsa lub ryby. Przykładowo możemy tu wymienić sałatkę grecką lub z białej i czerwonej kapusty. Nie zapominamy jeszcze o prostej zapiekance, którą można przygotować w ciągu niespełna godziny.

W związku z powyższym widać, że warto jeść białą kapustę, ponieważ jest zdrowa, smaczna i niskokaloryczna.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 40763 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/dlaczego-warto-jesc-biala-kapuste/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} throw in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435