Cukrzyca to jedna z najczęściej występujących chorób przewlekłych XXI wieku. Aby umieć z nią żyć i funkcjonować na co dzień, ważne są nie tylko leki i ich regularne przyjmowanie, opieka lekarza, ale także odpowiednia dieta zgodna z zasadami żywienia. Dlaczego? Ponieważ cukrzyca typu 2 wynika przede wszystkim z nadwagi, a właściwie otyłości, nieodpowiedniego żywienia oraz złych nawyków. Naprawdę niewiele potrzeba, aby zniwelować skutki cukrzycy i zacząć cieszyć się życiem!
Poznaj dietę cukrzycową!
Dieta ta powinna zostać ustalona dla każdego cukrzyca indywidualnie, ponieważ jest ona uzależniona od płci, wieku, aktywności fizycznej, masy ciała, wzrostu, chorób i przyjmowanych leków. Osoby cierpiące na otyłość musza dążyć do redukcji masy ciała, żeby uniknąć jakichkolwiek późniejszych powikłań wywołanych cukrzycą. Powinno się, w porozumieniu z lekarzem, pić specjalne zioła, które redukują poziom cukru we krwi. Podczas stosowania diety trzeba uważać na wiele czynników, które mogą prowadzić do hipo- lub hiperglikemii.
Jak przy wielu innych dietach, i w tym przypadku należy przyjmować 4-5 posiłków dziennie, a w przypadku cukrzycy typu 1, nawet 6-7 razy na dzień. Źródłem białka powinny być przede wszystkim: chudy drób, cielęcina, ryby, wołowina, chude wędliny, chude mleko i jego przetwory oraz jajka. Co ciekawe, mimo że owoce są bardzo zdrowie, nie są one polecane w przypadku tej diety. Cukrzyk powinien wybierać mniej słodkie owoce, czyli takie, które zawierają 10 g węglowodanów na 100 g owocu. Należą do nich: arbuzy, cytryny, grejpfruty, truskawki oraz wiśnie. W małych ilościach można sobie pozwolić na: ananasy, brzoskwinie, gruszki, jabłka, pomarańcze, morele, śliwki, jagody, czereśnie, kiwi, maliny. Jakich produktów unikać w cukrzycy? Na pewno powinno się wystrzegać winogron i bananów.
Zasady diety cukrzycowej:
– zwiększ ilość ryb w diecie ze względu na kwasy Omega-3,
– jedz pokarmy bogate w błonnik pokarmowy: gruboziarniste kasze, warzywa, niektóre owoce, pełnoziarniste pieczywo, rośliny strączkowe, ziemniaki,
– do każdego posiłki spożywaj warzywa i wskazane wyżej owoce (min. 300 g na dzień),
– ogranicz spożycie cholesterolu,
– dzienna ilość soli kuchennej nie powinna przekraczać 6 g,
– wyklucz z diety alkohol i słodycze – powodują wzrost stężenia nie tylko glukozy we krwi, ale także: triglicerydów i cholesterolu oraz hiperlipidemię.