Wskazówki dla goszczących osoby na diecie bezglutenowej 

impreza z osobami na diecie bezglutenowejOsoby na diecie bezglutenowej, muszą unikać glutenu nie z własnego widzi mi się, ale z konieczności. I to unikać przez całe życie. Gluten występuje w ziarnie pszenicy, żyta, jęczmienia czy owsa, przez co jest wręcz wszechobecny w wielu produktach spożywczych. Nie tylko tych, w których powyższe zboża stanowią główny składnik użyty w procesie produkcji, ale i w takich, w których pojawiają się w niewielkich ilościach. Bo nawet niewielka ilość glutenu uszkadza kosmki jelitowe chorego na celiakię. Jak powinien postąpić gospodarz imprezy, na której pomiędzy zdrowymi osobami, znajdą się osoby z chorobą trzewną?

Bezwzględnie unikajmy namawiania osobę na diecie do zjedzenia potrawy z glutenem, choćby to było niewielkie ciastko.
Urządzając przyjęcie, niedzielny obiad, czy po prostu grilla warto tak zaplanować jadłospis by i gość z celiakią znalazł w menu coś dla siebie. Na pewno poczuje się jak nasz gość, a nie jak nasz problem. Najwięcej produktów bezglutenowych znajdziemy w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością, wiele produktów uda nam się kupić w dużych sieciach handlowych. Przygotowanie bezglutenowego posiłku wbrew pozorom wcale nie musi być trudne, ani kosztowne.
Jeśli przygotowujemy obiad możemy podać mięso (w sosie własnym, ale nie zagęszczanym mąką), jeśli przygotowujemy mięso w panierce, zrezygnować musimy z bułki tartej; możemy zastąpić ją posiekanymi płatkami migdałów. Do mięsa możemy podać ziemniaki lub ryż, surówki, gotowane warzywa.
Na śniadanie jeśli nie mamy możliwości kupić chleba bezglutenowego, możemy podać białe i żółte sery, owoce i warzywa, możemy przygotować też muesli na bazie płatków owsianych, orzechów i dostępnych sezonowych owoców.
Na kolację można zaserwować sałatkę z ryżu lub ziemniaczaną. Uważać trzeba na wędliny, czy majonez, często zawierają dodatek glutenowych zbóż.
Jeśli dla gości przygotowujemy zarówno dania glutenowe jak i bezglutenowe, to unikajmy podawania ich na jednym półmisku. Warto natomiast je jakoś oznaczyć. Można wykorzystać w tym celu np. półmiski w dwóch różnych kolorach, albo dania bezglutenowe oznaczyć symbolem przekreślonego kłosu przytwierdzonym do wykałaczki wbitej w potrawę.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 40409 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/wskazowki-dla-goszczacych-osoby-na-diecie-bezglutenowej/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_ho in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435