Dieta uzupełniająca niedobory jodu w organiźmie

produkty zawierające jodW całym naszym organizmie jest ok. 40 mg jodu, z czego przeważająca większość, bo aż 75% gromadzi się w tarczycy pobudzając ją do pracy. Gdyby nie jod nasz organizm nie mógłby prawidłowo funkcjonować, bo nie pracowałaby prawidłowo tarczyca. Jod pośrednio, poprzez działanie na tarczycę pomaga w spalaniu glukozy, reguluje spalanie tłuszczów, pobudza syntezę białek oraz pomaga w przemianie składników odżywczych w energię. Jak jednak sprawdzić czy nie brakuje nam jodu?

Widocznym objawem jest powiększona tarczyca. O niedoborze jodu w organizmie świadczyć także może ospałość, suchość śluzówek, chrypka, przybieranie na wadze bez zmiany diety, uczucie chłodu czy braki koncentracji i suche i łamliwe paznokcie. Objawy powyższe zdarzają się jednak także w innych dolegliwościach, jeśli jednak żyjemy z dala od morza to prawdopodobieństwo, że wynikają one z niedoboru jodu znacznie wzrasta. Jeżeli zaobserwujemy u siebie przytoczone objawy, może to świadczyć o zaburzonej gospodarce hormonalnej w organiźmie, warto więc zbadać czy hormony są w normie.

Naturalnym dostarczycielem jodu jest morska woda. Jod uwalnia się z niej i opada na glebę, w ten sposób jod dostaje się do produktów roślinnych. Im dalej od morza mieszkamy, tym mniejsze stężenie jodu w naszych warzywach. Doskonałym źródłem jodu są także ryby, prym wśród nich wiedzie dorsz, potem jest mintaj do spółki z halibutem, potem idą kolejno łosoś wędzony i sardynki z oleju. Poza rybami jod znajduje się także w serze typu gouda, kefirze, maślance, ryżu brązowym i chlebie ciemnym pełnoziarnistym oraz pieczywie chrupkim.

Doskonałym źródłem jodu są także cebula, truskawki i szparagi oraz wodorosty morskie, których jednak w szaje kuchni stosuje się niewiele. Jak widać zdrowia dieta bogata w ryby morskie jest doskonałym sposobem na zapobieganie niedoborowi jodu w organizmie. Przy układaniu jadłospisu należy jednak pamiętać, że niektóre warzywa zawierają substancje, które hamują wchłanianie jodu i należą do nich: kapusty, kalafior, brukselka. Jeśli chcemy ich użyć należy je ugotować, co zniszczy ok. 30% niekorzystnych składników nie pozwalających przyswajać jodu. Warto także raz w roku pojechać chociaż na kilka dni nad Bałtyk.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 39957 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/dieta-uzupelniajaca-niedobory-jodu-w-organizmie/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435