Przepis na bezglutenową pizzę

pizza-nie-zawierajaca-glutenuGluten, czyli białko znajdujące się w zbożach, jest jednym z najczęstszych alergenów. Ci, którzy go nie tolerują zmuszeni są przejść na dietę go pozbawioną. Bardzo ważnym jej składnikiem jest bez wątpienia pieczywo. Będzie się ono zawsze różniło od tradycyjnych wypieków, ponieważ to właśnie gluten jest odpowiedzialny za strukturę ciasta. Producenci chleba bezglutenowego starają się nie tylko zadowolić gusta klientów, ale również dbają o to, aby składniki takiego chleba zapewniały jak najwięcej wartości odżywczych. Coś odpowiedniego dla siebie znajdą miłośnicy słodkości, na których czekają rogaliki i drożdżówki bez glutenu, a także bezglutenowe kruche ciasto. W ofercie znaleźć możemy między innymi bezglutenowy chleb bez drożdży, chleb pozbawiony glutenu oraz jajek, mleka i cukru, pieczywo kukurydziane, gryczane i orkiszowe oraz chrupkie, ryżowe i tostowe pieczywo. Jeśli jednak wszystkie te propozycje to dla ciebie za mało wyciągamy asa z rękawa w postaci bezglutenowej pizzy. Nie wierzysz, że to możliwe? Postępuj według przepisu a przekonasz się po czyjej stronie leży racja.

Składniki ciasta :

  • 250 g mąki bezglutenowej uniwersalnej lub chlebowej
  • 50 g mąki z amarantusa
  • połowa opakowania suszonych drożdży
  • 200 – 220 ml wody
  • łyżka / dwie oleju
  • łyżeczka soli

Oprócz tego przygotuj wszystkie składniki jakie chcesz umieścić na pizzy oraz oregano i starty żółty ser ( ilość zależy od indywidualnych upodobań )

Sposób przygotowania:
Na początek wymieszaj obie mąki z suszonymi drożdżami i solą ( nie syp jej bezpośrednio na drożdże ), następnie dodaj ciepłą wodę. Wyrabiaj około trzech, czterech minut najlepiej mikserem. Na końcu dodaj olej i bardzo krótko wyrób, jedynie do czasu, aby olej połączył się z ciastem. Przygotuj okrągłą foremkę do pieczenia pizzy o średnicy około 27 – 28 centymetrów, posmaruj tłuszczem i oprósz mąką albo wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około 30 minutach ( czyli czasie, w którym podwoi swoją objętość ) posmaruj je sosem pomidorowym ( może nim być keczup nie zawierający glutenu ), wyłóż wszystkie przygotowane składniki, całość posyp oregano i startym żółtym serem. Do rozgrzanego piekarnika włóż naczynie z niewielką ilością wody ( do zaparowania ). Pizzę piecz w temperaturze 200 – 220 stopni przez około 20 – 25 minut.

Na koniec wskazówka dla tych, którzy wolą cienkie ciasto do pizzy. W tym celu muszą podaną ilość ciasta położyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozciągnąć rękami natłuszczonymi olejem na duży, cienki placek. Kolejne kroki są identyczne z wcześniej opisanymi.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 41044 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/przepis-na-bezglutenowa-pizze-2/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435