Dieta bezglutenowa – przepis na tajski makaron Pad Thai

tajski makaronNie każdy człowiek zdaje sobie sprawę, jaką przyjemnością może być jedzenie. Panujący dziś kult szczupłej sylwetki wymusza na wielu osobach restrykcyjne diety, w których ogranicza się ilość przyjmowanych posiłków oraz ich różnorodność, aby dostarczyć jedynie składniki, które pozwalają przeżyć, ale nie powodują wzrostu wagi. Bardzo dużo ludzi nie docenia tego, że może jeść wszystkie potrawy i nie musi przestrzegać zaleceń lekarza, związanych z wystąpieniem choroby.

Dieta bezglutenowa przeznaczona jest dla osób, które są chore na celiakię, albo mają alergię na gluten (białko roślinne, które występuje w zbożach). Z założenia eliminuje się w niej wszystkie te pokarmy, które zawierają w sobie gluten (czyli między innymi żyto, pszenicę czy jęczmień). Niestety dla chorych, w sklepach jest bardzo dużo produktów, które zawierają to uczulające białko (np. lody, czekolada, majonez, ketchup, przyprawy a nawet suszone owoce).

Ułożenie jadłospisu dla osoby chorej na celiakię może być trudne, zwłaszcza na początku. Warto mieć wtedy spis produktów, które można spożywać oraz tych, których należy bezwzględnie unikać. Zamiast narzekać, że czegoś nie wolno, lepiej poszukać przepisów kulinarnych, które są oryginalne i zdrowe. Jeśli chcemy wzbogacić dietę bezglutenową o dania kuchni egzotycznych, powinniśmy spróbować przyrządzić tajski przysmak z makaronem, którym jest Pad Thai.

Jest to specyficzna i smaczna potrawa (nieco słodka – ze względu na sos rybny), którą można łatwo i szybko przyrządzić w domu.

Do przygotowania tego pożywnego dania potrzebne są:

2 jajka, 400 g makaronu ryżowego, 100 g pokrojonego mięsa (wieprzowego bądź drobiowego – mięso można zastąpić tofu), 200 g kiełków sojowych, szczypiorek, 1 marchewkę, sos sojowy, czosnek oraz 1łyżeczkę cukru.

Zrobienie Pad Thai jest proste:

Najpierw na patelni rozgrzewa się olej, następnie podsmaża się czosnek. Kiedy jest on już złoty, to należy przesunąć go na bok patelni i wrzucić kolejny składnik czyli mięso (ewentualnie tofu). Potem przesuwa się je obok czosnku na bok, a na patelnię wbija kolejno 2 jajka i dodaje pozostałe składniki. Wszystko należy dobrze wysmażyć. Do dania tego podaje się różne dodatki: sol, pieprz, chilli, cytrynę czy nie solone orzeszki – aby każdy mógł wybrać najlepszy dla niego smak.

A na deser warto skosztować egzotycznych tajskich owoców.

(Visited 1 times, 2 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 40959 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/dieta-bezglutenowa-przepis-na-tajski-makaron-pad-thai/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435