Każdy z nas lubi sałatki. Może nie każdą, ale taką potrawę można przyrządzić na tyle sposobów, ze bez wątpienia każdy z nas znajdzie coś dla siebie. Sałatki możemy przygotować z tego, co akurat mamy w lodówce, nie tylko z warzyw czy owoców, ale także dodając do nich ser, jajka czy wędliny, jest to więc doskonały pomysł na pyszne danie w niskiej cenie. Wystarczy pokroić składniki, dodać sos, np. z majonezu, przypraw oraz musztardy, wymieszać wszystko i sałatka gotowa.
A co jeśli spodziewamy się gości i chcemy zadziwić ich czymś wyjątkowym? W takim wypadku doskonałym rozwiązaniem będzie przygotowanie sałatki warstwowej, która nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również wspaniale prezentuje się na stole, w przejrzystym naczyniu.
Jak zrobić taką sałatkę? Potrzebujemy do tego 150 gramów selera marynowanego, 5 jajek, 2 piersi z kurczaka (możemy je zastąpić wędliną drobiową), puszki kukurydzy, 150 gramów ananasa, małego pora, 100 gramów sera żółtego, 150ml jogurtu naturalnego, 50 ml majonezu, soli oraz pieprzu.
Najpierw odcedzamy selera z zalewy i układamy go na dnie przezroczystej salaterki, następnie odcedzamy kukurydzę i wykładamy ją na warstwę selera. Ananasa wyjmujemy z puszki, kroimy na drobne kawałki i wykładamy równomiernie na warstwę kukurydzy. Następnie kroimy pora na półplastry i wykładamy na kukurydzę. Kurczaka kroimy na kawałki, podsmażamy na odrobinie oliwy lub oleju i wykładamy jako kolejną warstwę, następną będą stanowiły ugotowane na twardo, posiekane jajka, a kolejną sos przyrządzony z jogurtu, majonezu oraz przypraw. Wierzch sałatki posypujemy startym serem. Kolorowa sałatka gotowa!
Nieco inną wersję sałatki przygotujemy ze słoika selera konserwowego, puszki kukurydzy konserwowej, puszki zielonego groszku, 150 gramów pora (biała część), 5 jajek ugotowanych na twardo, 200 gramów startego żółtego sera, 2 łyżek posiekanej natki pietruszki, soli, cukru oraz 6 łyżek majonezu. Sałatkę taka mogą jeść nawet wegetarianie, ponieważ nie zawiera mięsa.
Jak ją zrobić? Selera, kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy. Pora kroimy w plasterki – jeśli nie lubimy ostrego smaku, możemy go sparzyć wrzątkiem, delikatnie posolić i posypać cukrem. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. W przezroczystej salaterce układamy warstwowo najpierw selera, następnie kukurydzę, połowę majonezu, dalej pora, jajka, resztę majonezu, groszek i starty ser żółty. Wierzch smacznej sałatki posypujemy posiekana natką pietruszki, dzięki czemu będzie ona bardziej aromatyczna i atrakcyjna wizualnie.