Coraz większa liczba osób decyduje się na samodzielny wypiek pieczywa. Wszyscy doskonale wiemy, że pieczywo dostępne w sklepach ogólnospożywczych często zawiera w swoim składzie wiele sztucznych konserwantów i dodatków, które nie pozostają bez wpływu na nasze zdrowie.
Dlatego jeśli chcemy codziennie sięgać po zdrowe bułki, warto nauczyć się je przygotowywać całkiem samodzielnie. Co więcej, pieczywo można wzbogacać smacznymi i naturalnymi pestkami słonecznika, które ze względu na wysoką wartość odżywczą sprawią, że przez długi czas będziemy cieszyć się zdrowiem.
Z dodatkiem słonecznika można przygotować chociażby razowe bułeczki. Do ich przygotowania będziemy potrzebować jedną szklankę mąki pszennej, jedną szklankę mąki razowej, pół szklanki wody, dziesięć dekagramów drożdży (mogą być zarówno drożdże świeże, jak i suszone), dwie łyżki oleju (można użyć oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek), odrobinę soli oraz pestki słonecznika. Mąkę mieszamy z solą. Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy do nich wodę, a następnie przekładamy do mąki. Zagniatamy ciasto, które powinno mieć jednolitą, w miarę gęstą konsystencję. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, wówczas należy dodać jeszcze trochę mąki. Na samym końcu dodajemy dwie – trzy łyżki ziaren słonecznika. Ciasto odstawiamy na około czterdzieści minut do wyrośnięcia. Po tym czasie można już formować bułeczki. Jeśli chcemy, aby nasze bułki razowe były jeszcze smaczniejsze, wówczas można ja dodatkowo obtaczać w pestkach słonecznika. Tak przygotowane bułeczki razowe ze słonecznikiem należy układać na blaszce do pieczenia wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej specjalnym papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy przez około dwadzieścia minut w piekarniku nagrzanym do dwustu stopni Celsjusza. Czas pieczenia bułek można dowolnie skracać lub wydłużać, w zależności od tego, jak bardzo spieczone chcemy otrzymać pieczywo. Wyrośnięte bułeczki następnie pozostawiamy do wystudzenia.
Z dodatkiem pestek słonecznika można przygotowywać nie tylko pieczywo. Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety ziarna tej rośliny, wówczas możesz również nauczyć się przyrządzać pyszne sałatki ze słonecznikiem. Na wiele okazji świetnie będą nadawać się także ciasta i desery ze słonecznikiem, których przygotowywanie również nie jest trudne. Takie dania najlepiej przyrządzać na bazie domowego prażonego słonecznika. Jeśli nie chcemy, aby takie przekąski były zbyt kaloryczne, wówczas do prażenia ziaren słonecznika nie używajmy tłuszczu.