Nie ulega wątpliwości to, że podczas różnych uroczystości rodzinnych czy świąt często na naszych stołach goszczą wspaniałe zakąski, którymi można się obiadać pomiędzy głównymi posiłkami. Trzeba powiedzieć o tym, iż wśród zakąsek prym wiodą sałatki, które cechują się szerokim wyborem, są kolorowe, wspaniale pachnie, wyróżniają się znakomitym smakiem i można je przygotować w krótkim czasie.
Z pewnością, od pewnego czasu bardzo znane są sałatki warstwowe, które przyrządzane są z różnych produktów, najczęściej różnobarwnych, dzięki czemu potrawa ładnie prezentuje się na stole. Oczywiście, warstwy sałatkowe mogą być stworzone z licznych produktów, ale zdecydowanie do najpopularniejszych z nich należą ryż i tuńczyk.
Przede wszystkim, tego rodzaju sałatka jest niezwykle pożywana, a przy tym też lekkostrawna, w związku z czym cieszy się ogromnym zainteresowaniem, także osób, które na co dzień nie preferują dań z dodatkiem ryb. Na uwagę zasługuje również fakt, że warstwowa sałatka z tuńczykiem i ryżem może być spożywana nie tylko od święta, ale i na co dzień, ponieważ nigdy się nie nudzi i na pewno stanowi ciekawą alternatywę dla klasycznych sałatek, np. jarzynowych.
Ponadto, produkty do jej przygotowania są dosyć tanie i co najważniejsze ogólnie dostępne, nawet w małych sklepikach osiedlowych.
Przepis na warstwową sałatkę z tuńczykiem i ryżem
Składniki:
2 puszki tuńczyk w sosie własnym,
1 woreczek ryżu,
4 sztuki jajka,
1 kukurydza w puszce,
20 dag żółty ser,
szczypiorek,
majonez.
Sposób przyrządzenia:
W pierwszej kolejności musimy ugotować ryż wedle instrukcji zamieszczonej na opakowaniu produktu. Kolejno gotujemy jaja na twardo, obieramy je i kroimy w kostkę. Następnie odsączamy tuńczyka i kukurydzę. W dalszym etapie ser żółty trzemy na tarce o grubych oczkach, natomiast szczypiorek drobno siekamy. Kiedy wszystkie składniki mamy gotowe, możemy przejść do ułożenia warstw sałatki. Na dnie przeźroczystego naczynia układamy ryż. Kolejno dajemy majonez, jajka, tuńczyk, ser, kukurydzę i ponownie majonez. Wierzch sałatki posypujemy szczypiorkiem. Oczywiście, jeśli ktoś woli, może wszystkie składniki wymieszać ze sobą, gdyż w tym wydaniu sałatka również smakuje znakomicie.
Jak widać, warstwowa sałatka z tuńczykiem i ryżem, to przepyszna zakąska, dlatego warto ją wprowadzić do swojego menu, gdyż na pewno przypadnie ona do gustu wszystkim domownikom i gościom, bowiem naprawdę rozpływa się w ustach. Oprócz tego, w zależności od własnych preferencji kulinarnych można dodawać kolejne warstwy lub je zmieniać czy ujmować, co jest ogromnym plusem tej smacznej sałatki.