Ślimaczki z ciasta francuskiego do barszczu

slimaczki-z-ciasta-francuskiegoBarszcz czerwony jest niewątpliwie jedną z najzdrowszych i najpopularniejszych polskich zup, przygotowujemy go więc dość często w ciągu roku, ale obowiązkowo musi pojawić się on na wigilijnym stole, jako jedna z dwunastu tradycyjnych potraw. Barszczyk podawać można z różnymi dodatkami, mogą to być uszka z grzybami, paszteciki lub kapuśniaczki czy krokiety. Ciekawą ich alternatywą będą ślimaczki z ciasta francuskiego, które nie tylko świetnie smakują, ale również pięknie prezentują się na stole.
\

Jak zrobić francuskie ślimaczki do barszczu?

Potrzebne do tego składniki; to opakowanie ciasta francuskiego, pół kilograma kapusty, pół szklanki grzybów suszonych, średniej wielkości cebula, trochę tłuszczu, kilka łyżek mąki, jajko, sól oraz pieprz do smaku.

Przygotowanie farszu zaczynamy od namoczenia grzybów, które następnie gotujemy w tej samej wodzie. Kapustę szatkujemy, umieszczamy w garnku z osoloną wodą i gotujemy do miękkości. Następnie obieramy z łupin cebulę, drobno ją siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Po chwili do cebuli dodajemy mąkę, a gdy się zrumieni, łączymy zasmażkę z ugotowaną, odciśniętą z wody kapustą. Następnie odcedzamy grzyby, drobno je kroimy i również wrzucamy do naczynia z kapustą, doprawiając do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszając.

Gdy farsz będzie gotowy, rozwijamy płat gotowego ciasta francuskiego i na jego powierzchni równomiernie rozkładamy nadzienie. Następnie ciasto zwijamy w roladę i kroimy w poprzek, w plastry szerokości około 2 centymetrów. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i wstawiamy na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni.

Do barszczu pasują również doskonale ślimaczki z ciasta francuskiego nadziewane pieczarkami i szynką. Do ich przygotowania potrzebujemy opakowania ciasta francuskiego, 300 gramów pieczarek, 60 gramów szynki, 35 gramów żółtego sera, cebuli, trochę tłuszczu, soli, pieprz i jajka

Najpierw pieczarki należy obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę także obieramy, a następnie drobno siekamy, po czym wrzucamy na patelnię z odrobiną tłuszczu. Gdy cebulka sie zeszkli, dodajemy pieczarki i smażyć do momentu odparowania wody, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie szynkę trzeba pokroić w drobną kostkę, z kolei ser żółty zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Na płacie ciasta francuskiego wykładamy pieczarki z cebulą, rozprowadzamy farsz równomiernie i posypujemy szynką i startym serem. Ciasto delikatnie zwijamy w rulon, po czym ostrym nożem kroimy je w plastry o grubości około 2 centymetrów. Takie ślimaczki ostrożnie przekładamy na blachę, każdy smarujemy jajkiem i pieczemy w piekarniku około 20 minut, w temperaturze 200 stopni. Zamiast śluimaczków możemy przygotować trójkąty do barszczu lub paszteicki.

(Visited 1 times, 8 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 40789 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/slimaczki-z-ciasta-francuskiego-do-barszczu/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {mai in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435