Nie jest żadną tajemnicą, że porzeczki, zarówno czarna, jak i te czerwone, zawierają wiele ważnych dla naszego organizmu witamin i wartości odżywczych. Co ciekawe, mimo że krzewy jadalnych porzeczek rosły w Polsce od niepamiętnych czasów, zjadane są właściwie dopiero od polowy XVI wieku. Wówczas, sok z porzeczek był polecany jako lek na problemy z żołądkiem czy na gorączkę. A zaledwie od kilkudziesięciu lat porzeczki został gruntownie przebadane i odkryto wszystkie jej właściwości.
Jakie zatem witaminy i inne zalety kryją porzeczki?
Warto dodać, że więcej witamin znajdziemy w porzeczkach czarnych. Owoce czarnej porzeczki to najwspanialsze źródło niemal wszystkich niezbędnych do dobrego funkcjonowania organizmu witamin, a przede wszystkim jedno z najbogatszych źródeł witaminy C.
Co więcej, witaminie C towarzyszy w czarnej porzeczce witamina P (rutyna). Towarzystwo witaminy P jest ważne, gdyż ułatwia ona przyswajanie witaminy C. Dlatego spożycie owoców czarnej porzeczki lepiej skutkuje niż łykanie tabletek z witaminą C. Jakby tego było mało, witamina C występuje w owocach czarnej porzeczki w trwałych wiązaniach, dlatego zachowuje się także w przetworach. Oznacza to, że spożywanie kompotów czy dżemów domowej roboty jest równie zdrowe, co zjadanie surowych porzeczek.
Czarna porzeczka jest wykorzystywana w lecznictwie. W leczeniu czarną porzeczką wykorzystuje się zarówno surowe owoce, jak i liście. Owoce stosowane są przy chorobach reumatycznych, biegunkach, zaburzeniach wątroby, wyczerpaniu fizycznym i psychicznym.
Napary z liści przyspieszają wydalanie toksyn i regulują pracę nerek – używane są przy schorzeniach dróg moczowych i pęcherza, a także w nieżytach żołądka i jelit. Poza poważnymi schorzeniami porzeczka jest również stosowana w łagodzeniu objawów anginy, chronicznego kaszlu, a także wzmacnia i pobudza do działania nasz układ immunologiczny.
Jak już było wspomniane, owoce zawierają duże ilości witamin, szczególnie C, w przetworach korzystnie wpływają na procesy przemiany materii. Czarna porzeczka hamuje powstawanie w organizmie toksycznych związków wywołujących mutacje genów prowadzących do chorób nowotworowych.
Liście porzeczki są przydatne podczas ataku komarów albo muszek. Wystarczy natrzeć świeżymi liśćmi porzeczki miejsca najbardziej podatne na ukąszenia.