Pyszna i zdrowa pasta do pieczywa. Klasyczne już połączenie awokado i jajek na dobry początek dnia.
Awokado posiada wiele prozdrowotnych właściwości – wspomaga odchudzanie, usprawnia pracę mózgu, poprawia pamięć i koncentrację, ma korzystne działanie na wzrok. Awokado zalecane jest w profilaktyce choroby Alzheimera. Owoc jest skutecznym narzędziem w walce z wysokim ciśnieniem i złym cholesterolem, jest jednym z najważniejszych antyoksydantów. Awokado wspomaga pracę układu trawiennego, zalecane jest dla kobiet w ciąży. Pasta składa się tylko z składników, całkowity czas przygotowania, to 20 minut.
Składniki na pastę jajeczną z awokado:
- Awokado – 1 szt.
- Jajka – 3 sztuki
- Czosnek – 2-3 ząbki
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Majonez lub jogurt grecki – 2 łyżki
- Pieprz – opcjonalnie
- Sól
Przygotowanie pasty z jajek i awokado:
- Jajka gotuję na twardo, studzę i kroję w drobną kosteczkę.
- Awokado obieram ze skóry, dzielę na cząstki i rozgniatam widelcem na papkę, po czym skrapiam sokiem z cytryny.
- Jeżeli preferowana jest gładka masa, można zarówno jajka, awokado i sok z cytryny zblendować.
- Do masy awokado-jajecznej dodaję pokrojony w drobną kosteczkę (lub przepuszczony przez praskę) czosnek, następnie majonez lub jogurt i mieszam.
- Doprawiam solą, ewentualnie można także dodać pieprz (ja pomijam).
- Gotowe, smacznego!