Jest wczesny ranek, budzik dzwoni bezlitośnie… Może to oznaczać tylko jedno – pora wstać i zacząć się szykować do pracy. Nie masz na to najmniejszej ochoty? Nic dziwnego, bowiem mało kto lubi taką średnio przyjemną pobudkę, zwłaszcza gdy w perspektywie jest cały dzień obowiązków.
Istnieje jednak mnóstwo sposobów na to, aby zdecydowanie umilić i uatrakcyjnić sobie domowe poranki – jednym z niezawodnych bez wątpienia jest kawa!
Chcesz się poczuć we własnym domu niczym w kawiarni? Już teraz sprawdź, jak szybko i łatwo możesz przyrządzić niepowtarzalną kawę, która nie tylko doda Ci energii, ale też wprawi w świetny nastrój, dzięki czemu z optymizmem wkroczysz w kolejny dzień!
Prosty przepis na sukces
Codziennie rano wypijany kubek kawy, serwowany w dokładnie taki sam sposób, wcześniej czy później może znudzić, a nie ma przecież nic gorszego niż rutyna. Kawa to napój, którym warto się delektować, cieszyć każdym łykiem i celebrować absolutnie każdą chwilę spędzoną z tym aromatycznym naparem. Aby było to możliwe, trzeba znaleźć sposób na kawę, która nie tylko pobudza, ale też wywołuje przyjemne wrażenia smakowe i wizualne. Jaki to sposób?
Sprawdzony i bardzo prosty – kawa z czekoladą (wypróbuj ten przepis http://www.biedronka.pl/pl/recipe,id,1796,name,kawa-z-czekolada)! Pyszna, energetyczna, pięknie podana. Kiedy tylko po nią sięgniesz, od razu pozytywnie nastroisz się na nadchodzący dzień. Obawiasz się, że jej przygotowanie zajmie Ci wiele czasu? A może sądzisz, że to zbyt trudne zadanie? Nic podobnego. Wystarczy, że zaparzysz swoją ulubioną kawę tak jak zawsze, rozpuścisz kilka kostek czekolady, dodasz śmietankę i na koniec oprószysz wierzch aromatycznym cynamonem. Cały jej sekret tkwi w prostocie wykonania.
Kawą z czekoladą możesz całkiem śmiało uraczyć swoich gości nie tylko na kameralnym spotkaniu w gronie przyjaciół, ale też na wykwintnym przyjęciu. Jeżeli chcesz, aby prezentowała się ona wyjątkowo okazale, stwórz kawę warstwową. Na spód wlej roztopioną czekoladę. Następnie delikatnie dodaj śmietankę, a na koniec ostrożnie wlej kawę po ściance. Możesz również udekorować wierzch bitą śmietaną, którą posypiesz np. cynamonem i wiórkami czekoladowymi. Kompozycję taką serwuj z długą łyżeczką, koniecznie w wysokich, przezroczystych szklankach.
Lubisz eksperymenty? Kawa także je lubi!
Jest ona niesamowicie wdzięcznym „materiałem”, który świetnie wypada w połączeniu z najrozmaitszymi składnikami – ze wspomnianą czekoladą, bitą śmietaną, świeżymi owocami, musami, sosami, sokami, alkoholem (propozycja wyłącznie dla pełnoletnich!) czy też z… ostrymi przyprawami!
Aby stworzyć niecodzienną kawę, wcale nie potrzebujesz profesjonalnego sprzętu i lat praktyki. Wystarczy odrobina wolnego czasu, chęci i kilka podstawowych składników, które zazwyczaj znajdują się na wyposażeniu każdej kuchni. Baw się kawą i twórz swoje własne kompozycje niczym zawodowy barista!
Czy wiesz, że…
Kawa, obecnie jeden z najpopularniejszych napojów na całym świecie, pochodzi z Etiopii, gdzie znana była już prawdopodobnie w I tysiącleciu p.n.e. Wówczas jeszcze nie przygotowywano napoju z ziaren kawowca, ale gotowano jego owoce i zjadano z solą oraz masłem.
Co ciekawe, kawa od zawsze miała tak samo wielu swoich zwolenników, jak i przeciwników, którzy nie mogli się do niej przekonać, a nawet bali się jej… W pierwszej połowie XVI wieku został wydany prawny zakaz picia kawy m.in. w Kairze i Mekce, który jednak szybko zniesiono. Pierwszą na świecie kawiarnię otwarto w Stambule w roku 1554. Z kolei pierwsza kawiarnia w Anglii otwarta została dopiero w 1650 roku. Najstarszą do dziś działającą kawiarnią, założoną w 1703 roku, jest Café Tomaselli w Salzburgu.
Początkowo kawa w Europie nie cieszyła się zbyt dobrą opinią – uznawana była nawet za… dzieło szatana! Sytuacja uległa zmianie dopiero, gdy papież Klemens VIII przyzwolił na picie tegoż napoju. W Polsce kawa zawitała dopiero końcem XVII wieku. Jej wielkimi miłośnikami byli między innymi Jan III Sobieski i Ignacy Krasicki.