Roladki z bakłażana z mozzarellą

baklazan-z-mozzarellaSmakowite roladki najczęściej tworzone są na bazie mięsa oraz różnych warzyw. Jeśli właśnie szukasz pomysłu na oryginalny obiad, a znudziły ci się już panierowane zawijańce z fileta z kurczaka, być może zainteresuje cię przepis na roladki z bakłażana z mozzarellą. Takie danie jest dość szybkie w przygotowaniu i z całą pewnością doskonale nadaje się zarówno na codzienny, jak i nieco bardziej uroczysty obiad.

Roladki z bakłażana z rozpływającą się w ustach mozzarellą to prawdziwa uczta dla podniebienia. Co więcej, danie to sprawdza się na przyjęciach domowych praktycznie tak samo, jak roladki z wędliny w galarecie i nadziewane. Do przygotowania roladek z bakłażana będziemy potrzebować jednego bakłażana, jedną kulkę sera typu mozzarella, jedną średniej wielkości cebulę, puszkę pomidorów, trzy ząbki czosnku, kilka oliwek (mogą być czarne lub zielone), trzysta gramów mięsa mielonego, oliwę z oliwek oraz przyprawy: sól, pieprz i bazylię. Pierwszym krokiem do przygotowania smacznych roladek z bakłażana z mozzarellą jest dokładne umycie bakłażana i pokrojenie go wzdłuż na niezbyt grube plasterki.

Warzywo następnie układamy na talerzu, posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na około piętnaście minut. Dzięki temu bakłażan puści sok, a my pozbędziemy się nielubianego smaku goryczki. Mozzarellę kroimy na plastry i również odstawiamy, aby odciekł z nadmiaru zalewy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni na dwóch łyżkach oliwy z oliwek. Następnie do cebuli dodajemy mięso mielone, pomidory z puszki. Wszystkie składniki smażymy razem przez około pięć minut, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Kiedy bakłażan puści sok, płuczemy go pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Warzywo przekładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy je w piekarniku, wcześniej skrapiając kilkoma kroplami oliwy z oliwek. W tym samym czasie łączymy ze sobą oliwki, pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy do mięsa z cebulą. Gotowy farsz nakładamy na plastry bakłażana, a następnie przykrywamy plasterkiem mozzarelli. Bakłażana zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami. Roladki z bakłażana z mozzarellą jeszcze raz wkładamy do zapieczenia na kilka minut. Danie wyśmienicie będzie smakować z frytkami lub zapiekanymi ziemniakami oraz z dodatkiem surówki.

Roladki z bakłażana, podobnie jak naleśnikowe ruloniki ze szpinakiem, łosiem i fetą mogą stanowić nie tylko danie główne, ale również świetnie sprawdzą się w roli przystawki. Taka przekąska może pojawić się na naszym stole zarówno w trakcie uroczystego spotkania z rodziną, jak i w czasie imprezy w gronie znajomych.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 40915 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/roladki-z-baklazana-z-mozzarella/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435