Kiszenie barszczu czerwonego na Wigilię

Barszcz jest jedną z ulubionych zup Polaków. Wielu z nas jednak nieco oszukuje przyrządzając tą tradycyjną, bardzo smaczną zupę, korzystając z nafaszerowanych chemią i utrwalaczami zup z proszku. Okazuje się natomiast, że do zrobienia smacznej i zdrowej zupy nie potrzeba wcale bardzo dużo pracy i sporej ilości czasu. W tym przypadku potrzebne są tylko szczere chęci!

Kiszenie barszczu niewiele różni się od kiszenia ogórków. Efekty szybko pokażą, że warto było pokusić się o zrobienie kiszonego barszczu. Sprawdź nasz prosty przepis na kiszenie buraczków!

Jak kisić buraki czerwone?

Samodzielne kiszenie buraczków nie jest skomplikowaną czynnością. Co będzie Ci potrzebne?

Składniki: około dwa kilogramy czerwonych buraków, przyprawa do kiszenia ogórków, sól, 2 ząbki czosnku (nie ma potrzeby dodawać większej ilości czosnku gdyż w przyprawie już on się znajduje), woda – do szybkiego kiszenia – gorąca woda, wyparzone wcześniej słoiki z zakrętkami.

Przygotowanie: Przygotowujemy buraki. Myjemy je pod bieżącą wodą, póki co nie obieramy ze skórki. Buraki kroimy w ósemki, możemy też pokroić je w plastry. Warzywa wrzucamy do słoika i doprawiamy gotową przyprawą do kiszenia. Zalewamy wodą. Dodajemy sól. Odstawiamy do kiszenia na około dwa tygodnie i gotowe!

Tak przygotowanego barszczu nie trzeba dodatkowo zakwaszać ani dodawać sztucznych wspomagaczy. Wystarczy zalewa i będziemy mogli zrobić doskonały tradycyjny barszczyk wigilijny. Jak go zrobić?

To proste. Przygotowujemy wywar z warzyw, dodajemy do niego suszone grzybki. Chwilę gotujemy. Dodajemy zalewę z buraczków. Następnie urozmaicamy zupę wędzonymi śliwkami, dodatkowo możemy dodać także odrobinę suszonej gruszki. Chwilę gotujemy. Zupa wybornie smakuje nie tylko z uszkami, ale także z pasztecikami z nadzieniem z pieczarek lub mięsa, lub farszem ze szpinaku i fety. Inna opcja to badanie barszczu z rogalikami zrobionymi z ciasta francuskiego. Palce lizać!

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 39325 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/kiszenie-barszczu-czerwonego-na-wigilie/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435