Barszcz jest jedną z ulubionych zup Polaków. Wielu z nas jednak nieco oszukuje przyrządzając tą tradycyjną, bardzo smaczną zupę, korzystając z nafaszerowanych chemią i utrwalaczami zup z proszku. Okazuje się natomiast, że do zrobienia smacznej i zdrowej zupy nie potrzeba wcale bardzo dużo pracy i sporej ilości czasu. W tym przypadku potrzebne są tylko szczere chęci!
Kiszenie barszczu niewiele różni się od kiszenia ogórków. Efekty szybko pokażą, że warto było pokusić się o zrobienie kiszonego barszczu. Sprawdź nasz prosty przepis na kiszenie buraczków!
Jak kisić buraki czerwone?
Samodzielne kiszenie buraczków nie jest skomplikowaną czynnością. Co będzie Ci potrzebne?
Składniki: około dwa kilogramy czerwonych buraków, przyprawa do kiszenia ogórków, sól, 2 ząbki czosnku (nie ma potrzeby dodawać większej ilości czosnku gdyż w przyprawie już on się znajduje), woda – do szybkiego kiszenia – gorąca woda, wyparzone wcześniej słoiki z zakrętkami.
Przygotowanie: Przygotowujemy buraki. Myjemy je pod bieżącą wodą, póki co nie obieramy ze skórki. Buraki kroimy w ósemki, możemy też pokroić je w plastry. Warzywa wrzucamy do słoika i doprawiamy gotową przyprawą do kiszenia. Zalewamy wodą. Dodajemy sól. Odstawiamy do kiszenia na około dwa tygodnie i gotowe!
Tak przygotowanego barszczu nie trzeba dodatkowo zakwaszać ani dodawać sztucznych wspomagaczy. Wystarczy zalewa i będziemy mogli zrobić doskonały tradycyjny barszczyk wigilijny. Jak go zrobić?
To proste. Przygotowujemy wywar z warzyw, dodajemy do niego suszone grzybki. Chwilę gotujemy. Dodajemy zalewę z buraczków. Następnie urozmaicamy zupę wędzonymi śliwkami, dodatkowo możemy dodać także odrobinę suszonej gruszki. Chwilę gotujemy. Zupa wybornie smakuje nie tylko z uszkami, ale także z pasztecikami z nadzieniem z pieczarek lub mięsa, lub farszem ze szpinaku i fety. Inna opcja to badanie barszczu z rogalikami zrobionymi z ciasta francuskiego. Palce lizać!