Dania z makaronu to doskonały sposób na szybki i smaczny obiad. Z makaronu można przygotować nie tylko spaghetti, włoską lasagne czy tradycyjne łazanki z kapustą, ale także wiele wyśmienitych zapiekanek z różnymi dodatkami. Godnym polecenia przepisem, który koniecznie trzeba wypróbować jest zdrowa i lekka zapiekanka ze szpinakiem.
Aby przygotować tę pyszną zapiekankę potrzebujemy około 250g makaronu, np. rurki, świderki albo kokardki, szklanki śmietany, dwóch jajek, około 250 g mrożonego szpinaku, średniej cebuli, a także 200g startego żółtego sera, soli i pieprzu. Potrzebny będzie także ketchup i majonez, z których przygotujemy sos.
Najpierw należy ugotować makaron al dente, czyli tak, aby był lekko twardy. Mrożony szpinak rozmrażamy i podsmażamy go na patelni, tak aby nadmiar wody odparował, dodajemy do niego drobniutko pokrojoną cebulkę. W miseczce należy wymieszać szklankę śmietany z jajkami, solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układamy po kolei makaron, później szpinak z cebulką, starty ser, śmietanę z jajkami. Wkładamy wszystko do piekarnika rozgrzanego do około 180-200 stopni i zapiekamy maksymalnie pół godziny. Następnie trzeba wyjąć zapiekankę na talerzyk, gdy ser się roztopi, przygotować sos mieszając ketchup i majonez w podobnych ilościach i polać zapiekankę gotowym sosem.
Wyśmienita i lekka zapiekankę ze szpinakiem przygotujemy także z ciasta francuskiego, które możemy kupić gotowe w sklepie. Szpinak, podobnie jak w poprzednim przypadku, dusimy na patelni do odparowania nadmiaru wody. Trzy pomidory oraz dwie kulki mazzarelli kroimy w plasterki i wraz ze szpinakiem oraz plasterkami boczku lub szynki układamy na umieszczonym w blaszce cieście francuskim. Farsz przykrywamy drugą połowa ciasta, na której umieszczamy jeszcze kilka plastrów mozzarelli i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180°C przez około 25 minut. Smaczną zapiekankę możemy przygotować wcześniej i wstawić do lodówki, a upiec przed podaniem.
Istnieje także wiele przepisów na zapiekanki ziemniaczane ze szpinakiem, z dodatkiem różnego rodzaju mięs i warzyw. Nie wszystkie są wprawdzie lekkie, ale bez wątpienia niezwykle smaczne, zatem koniecznie trzeba ich spróbować.