Pomysł na rosyjską surówkę z kwaszonej kapusty

Rosja jest krajem, który może się poszczycić niezwykle bogatą oraz zróżnicowaną kuchnią. W sztuce kulinarnej Rosji znajdziemy nie tylko zakąski: kawior, chleb ze smalcem, ogórki, ale również mnóstwo innych wyśmienitych potraw, których koniecznie musimy skosztować, będąc w Rosji.

Kuchnia Rosji wprawdzie jest pełna różnych wpływów, między innymi niemieckich, francuskich oraz litewskich, ale mimo to, można znaleźć tu dania, które są charakterystyczne tylko i wyłącznie dla Rosji. Są to między innymi surówki: krabowa z buraków, śledziowa oraz surówki, które serwowane są najczęściej do obiadu.

Jedną z najpowszechniej znanych surówek rosyjskich jest z całą pewnością surówka z kwaszonej kapusty po rosyjsku, którą można znaleźć właściwie w każdym lokalu gastronomicznym na terenie Rosji. Do przyrządzenia tej surówki potrzebna jest kapusta kwaszona, groszek konserwowy, natka pietruszki, majonez, marchewka oraz przyprawy: sól i pieprz. Marchewkę myjemy o ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Przekładamy ją do salaterki i łączymyz posiekaną kapustą. Następnie dodajemy majonez i doprawimy do smaku solą oraz pieprzem. Wierzch surówki można udekorować natką pietruszki. Surówka z kwaszonej kapusty po rosyjsku często jest serwowana do różnych dań obiadowych, takich jak na przykład kotlet po pożarsku z mięsa mieszonego.

To jednak nie jedyne dania, z którymi można się zetknąć na terenie Rosji. Znaną potrawą jest także strogonow, sycąca zupa gulaszowa, która przygotowywana jest z mięsa wołowego z dodatkiem pieczarek, cebuli oraz koncentratu pomidorowego. Poza tym sztuka kulinarna Rosji to także zupy, które może turystom z Polski wydają się być na pierwszy rzut oka łudząco podobne do zup, które jada się w naszym kraju.

Przepis na pochliopkę, soliankę, razsolnik być może niektórym osobom jest znany. Pochliopkę możemy porównać do naszej zupy kartoflanej, natomiast razsolnik często utożsamiany jest z zupą szczawiową. Sekret rosyjskich zup tkwi jednak przede wszystkim w ich starannie opracowanej recepturze. Mianowicie do przyrządzenia zup w Rosji bardzo rzadko używa się włoszczyznę, co dla wielu z nas wydaje się być może zupełnie niezrozumiałe. Właśnie w ten sposób przyrządza się jednak zdecydowaną większość rosyjskich zup, które mimo braku włoszczyzny, i tak urzekają swoim niezwykłym aromatem. Na deser w Rosji najczęściej podaje się tradycyjne ciasto skubane, z bakaliami lub kawowe.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 39606 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/pomysl-na-rosyjska-surowke/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435