Rosja jest krajem, który może się poszczycić niezwykle bogatą oraz zróżnicowaną kuchnią. W sztuce kulinarnej Rosji znajdziemy nie tylko zakąski: kawior, chleb ze smalcem, ogórki, ale również mnóstwo innych wyśmienitych potraw, których koniecznie musimy skosztować, będąc w Rosji.
Kuchnia Rosji wprawdzie jest pełna różnych wpływów, między innymi niemieckich, francuskich oraz litewskich, ale mimo to, można znaleźć tu dania, które są charakterystyczne tylko i wyłącznie dla Rosji. Są to między innymi surówki: krabowa z buraków, śledziowa oraz surówki, które serwowane są najczęściej do obiadu.
Jedną z najpowszechniej znanych surówek rosyjskich jest z całą pewnością surówka z kwaszonej kapusty po rosyjsku, którą można znaleźć właściwie w każdym lokalu gastronomicznym na terenie Rosji. Do przyrządzenia tej surówki potrzebna jest kapusta kwaszona, groszek konserwowy, natka pietruszki, majonez, marchewka oraz przyprawy: sól i pieprz. Marchewkę myjemy o ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Przekładamy ją do salaterki i łączymyz posiekaną kapustą. Następnie dodajemy majonez i doprawimy do smaku solą oraz pieprzem. Wierzch surówki można udekorować natką pietruszki. Surówka z kwaszonej kapusty po rosyjsku często jest serwowana do różnych dań obiadowych, takich jak na przykład kotlet po pożarsku z mięsa mieszonego.
To jednak nie jedyne dania, z którymi można się zetknąć na terenie Rosji. Znaną potrawą jest także strogonow, sycąca zupa gulaszowa, która przygotowywana jest z mięsa wołowego z dodatkiem pieczarek, cebuli oraz koncentratu pomidorowego. Poza tym sztuka kulinarna Rosji to także zupy, które może turystom z Polski wydają się być na pierwszy rzut oka łudząco podobne do zup, które jada się w naszym kraju.
Przepis na pochliopkę, soliankę, razsolnik być może niektórym osobom jest znany. Pochliopkę możemy porównać do naszej zupy kartoflanej, natomiast razsolnik często utożsamiany jest z zupą szczawiową. Sekret rosyjskich zup tkwi jednak przede wszystkim w ich starannie opracowanej recepturze. Mianowicie do przyrządzenia zup w Rosji bardzo rzadko używa się włoszczyznę, co dla wielu z nas wydaje się być może zupełnie niezrozumiałe. Właśnie w ten sposób przyrządza się jednak zdecydowaną większość rosyjskich zup, które mimo braku włoszczyzny, i tak urzekają swoim niezwykłym aromatem. Na deser w Rosji najczęściej podaje się tradycyjne ciasto skubane, z bakaliami lub kawowe.