Kuchnia grecka jest jedną z najprostszych na świecie. Wynika to z faktu, że bazuje na niewysublimowanych składnikach. Owczy i kozi ser, świeże warzywa oraz owoce, baranina, najprostszy na świecie chleb pita to typowe składniki greckich kulinariów.
Grecy uwielbiają lekkie sałatki i surówki. Wspomnieć wystarczy choćby znaną na cały świat sałatkę z serem feta i świeżymi warzywami. Czerpiąc inspirację z kulinariów śródziemnomorskich proponujemy Państwu dietetyczne surówki greckie, które stanowią pomysłowy dodatek do obiadu, świetnie sprawdzą się także w roli szybkiej kolacji czy niskokalorycznej przekąski.
Sprawdź, jak zrobić grecką surówkę!Przepis na grecką surówkę z kapusty
Składniki: 50 dkg białej kapusty, 2 łyżki oliwy z oliwek, pół szklanki groszku konserwowego, czerwona i żółta papryka, 2 ząbki czosnku, sól oraz pieprz.
Przygotowanie: Kapustę drobno kroimy. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Z papryk usuwamy nasienia, myjemy, kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Groszek odcedzamy. Wrzucamy kapustę i resztę składników. Dusimy do momentu aż kapusta nabierze miękkości. Przyprawiamy, mieszamy.
Surówka świetnie sprawdza się w roli dodatku do obiadu. Świetnie komponuje się z mięsem gyros.
Prosta grecka surówka
Składniki: jedna sałata lodowa, 2 duże pomidory, jeden ogórek, jedna czerwona cebulka, sok z cytryny, vegeta, olej.
Przygotowanie: sałatę myjemy, rwiemy na kawałki lub kroimy (sałata lodowa jako jedyna z sałat nadaje się do krojenia), ogórka i pomidory myjemy i również kroimy, ogórka w plasterki, pomidora w ósemki. Cebulkę obieramy, kroimy w talarki. W kubku mieszamy wyciśnięty uprzednio sok z cytryny, kilka szczypt vegety oraz olej, ewentualnie lekko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie warzywa odsączamy z wody i wrzucamy do miski, polewamy sosem. Sałatka doskonale pasuje do dań greckich np. musaki, ale nie tylko może też być dodatkiem do naszego schabowego czy kotletów mielonych.
Smacznego!
s