Surówka z pekinki i rodzynek

surowka-z-rodzynkamiJednym ze znanych i często stosowanych sposobów na zdrową dietę poprawiającą urodę i wspomagającą odchudzanie, jest dieta warzywna. Warzywa są bowiem niezastąpionym, bo naturalnym, źródłem witamin i mikroelementów. Te zaś niezbędne są do funkcjonowania i rozwoju każdemu człowiekowi.

Jednym z popularnych warzyw, będącym często bazą dla całych dań, jest kapusta pekińska. To jedna z odmian kapusty, która pochodzi z dalekiego wschodu, stąd jej nazwa odnosząca się do chińskiego miasta. Odkąd wkroczyła na nasz rodzimy rynek, podbija serca większości gospodyń domowych. Sałata tego rodzaju jest nieco bardziej miękka od tradycyjnej a także dużo delikatniejsza. Stąd też do niektórych potraw nadaje się lepiej niż kapusta, rosnąca na naszych polach.

Kapusta pekińska szczególnie dobrze, choć nie tylko, nadaje się do jedzenia na surowo. Jest więc wyśmienitą bazą dla wszelkiego rodzaju surówek. Stanowi dla nich idealne tło, delikatne, mięsiste ale zarazem wyraziste i jedyne w swoim rodzaju.

Kapusta pekińska, z uwagi na swoją delikatność, łączy się świetnie niemal ze wszystkimi innymi warzywami. Surówka z kapusty pekińskiej może więc nabierać najróżniejszych form. Od zupełnie pospolitych po wykwintne i niecodzienne.

Jednym z ciekawych połączeń jest kombinacja smaków marchwi, selera, rodzynek i oczywiście kapusty pekińskiej.
By uzyskać optymalne połączenie smaków, należy połączyć warzywa w następujących proporcjach: jedna niewielka kapusta pekińska, jedna duża marchew, jeden dorodny seler i dwadzieścia gram rodzynek.

Przygotowanie takiej surówki bezwzględnie należy rozpocząć od dokładnego umycia wszystkich składników. Wyczyszczone warzywa należy odpowiednio przygotować, by mogły stać się częścią surówki. Te z warzyw, które tego wymagają0, trzeba obrać ze skórki – są to oczywiście marchewka i seler. Następnie możemy przejść do krojenia składników. Kapustę należy poszatkować, najlepiej na samym początku pozbyć się głąbów. Twarde części kapusty w surówce byłyby odczuwalne i psułyby kompozycję. Marchewka i seler nadają się do utarcia na tarce o grubych oczkach. Do całości należy wsypać rodzynki. W tym momencie można przejść do przyprawiania surówki. Ta część jest zależna od smaku gotującego, podstawowymi przyprawami do wykorzystania są oczywiście pieprz i sól. Można oczywiście pokusić się o bardziej wyrafinowaną paletę przypraw.

Tego rodzaju warzywną sałatkę najlepiej podawać do mięs i ziemniaków. Najlepiej gdy nasze danie jest bogate w sos, surówka ta bowiem przygotowywana jest bez sosu. Z suchym mięsem może więc tworzyć połączenie niezbyt udane.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 40325 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/surowka-z-pekinki-i-rodzynek/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435