Pierogi z sosem pomidorowym lub czosnkowym

Pierogi są daniem znanym nie tylko w Polsce, ale również na terenie Litwy, Rosji, Ukrainy czy nawet Japonii. Jest to potrawa wykonywana najczęściej z ciasta pieczonego, smażonego lub gotowanego. Ciasto jest wcześniej wałkowane oraz wypełniane odpowiednim nadzieniem. Najbardziej rozpowszechnione wydają się być pierogi ruskie, ale obok nich możemy zetknąć się również z pierogami z farszem z kapusty i mięsa czy z kaszy. Dość znane są także pierogi nadziewane owocami sezonowymi – pierogi z jabłkami, ze śliwkami czy z truskawkami.

Klasyczne pierogi najczęściej serwowane są z podsmażaną cebulą lub ze skwarkami. W wielu restauracjach można zetknąć się jednak również z pierogami, które podaje się z różnymi sosami, na przykład z sosem pomidorowym lub z sosem czosnkowym.

Sos czosnkowy na jogurcie do pizzy i kebabu idealnie nadaje się więc również do pierogów. Jeszcze do niedawna wprawdzie pierogi były serwowane jedynie z okazji świąt, dzisiaj natomiast w wielu domach jada się je na co dzień.

Samo przyrządzenie pierogów z sosem czosnkowym lub pomidorowym nie jest trudne. Aby ugotować pierogi należy wcześniej zagotować posoloną wodę, a następnie wrzucić do niej pierogi. Wyciągać je należy dopiero po wypłynięciu na wierzch. Sos pomidorowy do gołąbków można wykorzystać również do pierogów. Jeśli jednak chcemy przyrządzić naprawdę smaczny sos, wówczas warto zdecydować się na jego samodzielnie przygotowanie. Zrezygnujmy więc z kupna gotowych sosów oferowanych nam w sklepie, zwłaszcza, że takie produkty w swoim składzie zawierają wiele sztucznych składników oraz barwników, które nie pozostają bez wpływu na nasze zdrowie. W domu można przyrządzić zarówno sos czosnkowy, jak i sos pomidorowy, podobnie jak przygotowuje się szybkie sosy do mięs czy sosy zielone: brokułowe, szpinakowe, z bazylii.

Oczywiście to, jaki sos podamy do pierogów, powinno być związane w głównej mierze z ich nadzieniem. Warto więc wiedzieć, że pierogi z serem oraz z ziemniakami, znane pod nazwą pierogów ruskich, najlepiej będą smakować z sosem czosnkowym. Natomiast pierogi z farszem mięsnym można serwować z sosem pomidorowym, chociaż do dań mięsnych polecany jest także sos czosnkowy. Sos czosnkowy możemy przyrządzić naprawdę szybko, zarówno na bazie jogurtu, jak i majonezu. Wystarczy posiekać drobno czosnek lub przepuścić go przez praskę, dodać do jogurtu naturalnego i połączyć z dowolną kompozycją ziół i przypraw.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 39781 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/pierogi-z-sosem-pomidorowym-lub-czosnkowym/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435