Nie każdy z nas ma cierpliwość do przygotowywania ciasta drożdżowego, zwłaszcza, że ten rodzaj ciasta nie zawsze wychodzi. Dlatego warto mieć pod ręką przepis na apetyczny makowiec bez drożdży, zwłaszcza, że takie ciasto jest nie tylko proste, ale i bardzo szybkie w przygotowaniu. Bez dodatku drożdży można też przygotować pyszną makową roladę z ciasta francuskiego, gdyż ciasto francuskie można kupić dzisiaj już praktycznie w każdym sklepie.
Takie wypieki z całą pewnością zachwycą naszych domowników, a makowiec od tej pory będzie mógł zagościć na naszym stole już nie tylko w trakcie świąt Bożego Narodzenia.
Najprostszym do przygotowania makowcem bez dodatku drożdży jest strucla makowa na cieście twarogowym. Do przyrządzenia tego ciasta będziemy potrzebować czterdzieści dekagramów mąki pszennej, dwadzieścia dekagramów twarogu, siedem łyżek mleka, sześć łyżek oleju, pół szklanki drobnego cukru do wypieków, jedną łyżeczkę cukru waniliowego, dwie łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptę soli. Do przygotowania makowca bez drożdży możemy wykorzystać gotową masę z puszki, ale oczywiście ciasto będzie o wiele bardziej smaczne, jeśli samodzielnie przygotujemy taką masę. Masę makową można wykonać z jednego opakowania niebieskiego maku, niecałej szklanki cukru, jednej płaskiej łyżeczki miodu o łagodnym smaku, pięciu kropel aromatu migdałowego lub cytrynowego, trzech białek oraz z dowolnych bakalii (posiekanych migdałów, orzechów włoskich, rodzynek, suszonych moreli).
Taką masę makową można z powodzeniem wykorzystać także do przygotowania świątecznego makowca z kruszonką czy makowca na biszkopcie z jabłkami. Przygotowując makowca bez drożdży, najpierw należy rozgnieść twaróg widelcem i połączyć z pozostałymi składnikami. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę i odkładamy do lodówki na około jedną godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i wykładamy na nie gotową lub samodzielnie przygotowaną masę makową. Ciasto zawijamy, smarujemy jego wierzch rozmąconym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury stu osiemdziesięciu stopni Celsjusza przez czterdzieści minut.
By podkreślić niepowtarzalny smak i aromat makowca bez drożdży, warto po upieczeniu posypać jego wierzch cukrem pudrem bądź polać polewą przygotowaną na bazie rozpuszczonej czekolady, kilku łyżek mleka i kilku kropel aromatu pomarańczowego. Roladę makową bez dodatku drożdży można też przyozdobić skórką pomarańczową.