Jeśli jesteś miłośniczką zdrowego odżywiania, wówczas z całą pewnością doskonale wiesz, jak bardzo ważne jest systematyczne spożywanie ryb. Ryby opóźniają procesy starzenia, chronią przed chorobami nowotworowymi oraz mają zbawienny wpływ na serce. Jeśli nie przepadasz za pstrągiem, makrelą czy dorszem, wówczas możesz sięgnąć po tuńczyka z puszki, zwłaszcza, że ryba ta w swoim składzie także zawiera wiele cennych substancji odżywczych. Co więcej, z dodatkiem tego produktu możesz przygotowywać wiele apetycznych i zdrowych dań. Ciekawe sałatki, pizza z tuńczykiem czy tuńczyk z makaronem na ciepło – to tylko kilka pomysłów na pełnowartościowe posiłki z dodatkiem tej popularnej ryby.
Tuńczyk jest rybą powszechnie cenioną, a to głównie dlatego, że znakomicie sprawdza się w różnego rodzaju kulinarnych zestawieniach. Z dodatkiem tuńczyka można przygotować także sałatę lodową, którą można jadać zarówno na kolację, jak i na obiad. Przekąska ta świetnie sprawdzi się także w trakcie lunchu. Do przygotowania sałaty lodowej z tuńczykiem i jajkiem będziemy potrzebować jedną większą sałatę lodową, jednego pomidora, średniej wielkości ogórek, dwa jajka oraz puszkę tuńczyka (może być tuńczyk w oleju bądź w sosie własnym).
Sałata lodowa z tuńczykiem i jajkiem najlepiej smakuje z dodatkiem sosu vinegrette, który przyrządzimy na bazie oliwy z oliwek, musztardy, suszonej bazylii, oregano, czosnku, kilku kropel soku z cytryny, soli oraz pieprzu. Łącznie przygotowanie tej zdrowej przekąski nie powinno nam zająć więcej niż dwadzieścia minut. Sałatę starannie płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie jej liście delikatnie dzielimy na mniejsze kawałki. Część liści wykładamy na dnie szklanej salaterki. Tuńczyka odsączamy z oleju bądź sosu i rozkładamy na sałacie. Ogórka obieramy, kroimy w plastry i układamy na tuńczyku. Pomidory również kroimy na mniejsze części i przekładamy do salaterki z sałatą oraz tuńczykiem. Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie (dzięki temu skorupka będzie znacznie łatwiej odchodzić). Po wystudzeniu jajka dzielimy na mniejsze części i układamy na pomidorach.
Ostatnim etapem przygotowywania sałaty z tuńczykiem i jajkiem jest przyrządzenie sosu. Oliwę z oliwek, musztardę, suszoną bazylię oraz oregano mieszamy w niedużej miseczce. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, a do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowym sosem sałatkę polewamy tuż przed podaniem na stół.