Ciasto na zimno bez jajek

sernik-na-zimno-bez-jajekChociaż do przygotowania większości deserów używane są zazwyczaj jajka, to jednak można znaleźć również takie ciasta na lato, do których nie będziemy musieli dodawać tych składników. Dzięki temu powstaną desery lekkie, puszyste oraz orzeźwiające, które będziemy mogli bez obaw serwować nawet na najważniejsze uroczystości rodzinne.

Bez jajek możemy przygotować prosty deser, którym jest blok czekoladowy. Jest to deser, który na pewno przypadnie do gustu przede wszystkim dzieciom, tak samo jak kolorowa tęcza z galaretek i ptasie mleczko. Dzieci uwielbiają czekoladę, dlatego z myślą o najmłodszych możesz przygotować blok czekoladowy.

Wykonasz go z dwudziestu dekagramów margaryny, jednej niepełnej szklanki cukru, dwóch łyżek kakao, połowy szklanki mleka, pięciu łyżek mleka w proszku, garści rodzynek oraz z jednego opakowania herbatników. Margarynę, cukier, kakao oraz mleko należy włożyć do niedużego garnka, podgrzewać na wolnym ogniu przez kilka minut. Na końcu dodajemy mleko w proszku, pokruszone drobno herbatniki oraz rodzynki. Masę przekładamy do formy i wstawiamy do lodówki na około trzy godziny.

Takie ciasto bez jajek można podawać na przykład z dodatkiem lodów waniliowych. Łatwym w przygotowaniu deserem bez jajek jest także placek śmietanowiec, ale jego przygotowanie może nam zająć już nieco więcej czasu. Do przyrządzenia tego ciasta będziemy potrzebować paczkę herbatników, garść drobno posiekanych orzechów, trzy łyżki margaryny, trzy łyżki miodu, owoce (mogą być brzoskwinie, truskawki lub ananasy), dwie galaretki o dowolnych smakach, szklankę śmietany kremówki oraz dwie łyżki żelatyny.

Spód do śmietanowca wykonujemy poprzez zmieszanie ze sobą roztopionego masła, herbatników oraz miodu. Następnie przyrządzamy masę z galaretki, śmietany, mleka, żelatyny oraz owoców pokrojonych w kostkę. Herbatniki wymieszane z miodem i masłem wykładamy na dno tortownicy, a następnie wylewamy masę. Ciasto na wierzchu dekorujemy owocami i zalewamy galaretką. Śmietanowca jako ciasto na zimno bez jajek przed podaniem należy chłodzić w lodówce przez trzy godziny.

Bez dodatku jajek możemy przygotować także wiele innych deserów. Mogą to być desery szybkie z herbatnikami, budyniem, karmelem. Jeśli zależy nam na tym, aby nasz deser był jednocześnie oryginalny, możemy sięgnąć na przykład po przepis na deser o nazwie chatka puchatka. Ciasto to także przygotowuje się na zimno bez dodatku jajek i może być serwowane na wiele różnorodnych okazji.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 40390 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/ciasto-na-zimno-bez-jajek/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435