Z pewnością wszyscy uwielbiamy smakowite, domowe wypieki. Niestety, nierzadko okazują się one bardzo kaloryczne, dlatego osoby przebywające na restrykcyjnej diecie lub po prostu dbające o linię zmuszone są do zrezygnowania z takich wyśmienitych smakołyków.
Obecnie znanych jest jednak mnóstwo ciekawych i łatwych przepisów na bardziej dietetyczne placki i ciasta, które z powodzeniem jeść mogą nawet osoby będące na ścisłej diecie. Do ich przygotowania warto użyć przede wszystkim beztłuszczowych jogurtów, fruktozy lub dietetycznego słodzika oraz zrezygnować z tłuszczów roślinnych i dużych ilości mąki. Poniżej przedstawiamy nasze ulubione przepisy na te smaczne i zdrowe wypieki z dodatkiem soku z cytryny lub kandyzowanej skórki cytrynowej.
KUKURYDZIANE CIASTO CYTRYNOWE
składniki: 4 jajka, duży kubeczek jogurtu naturalnego 0%, 4 łyżki słodziku, 2 szklanki mąki kukurydzianej, łyżka proszku do pieczenia, skórka cytrynowa, sok z połówki cytryny, aromat cytrynowy
sposób przygotowania: jajka wraz ze słodzikiem ubić na jednolitą masę. Dodać proszek do pieczenia, jogurt naturalny, startą skórkę z połowy cytryny oraz sok cytrynowy i dokładnie wymieszać. Formę na ciasto wysmarować odrobiną masła, oprószyć bułką tartą i przelać ciasto. Piec przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
CIASTO CYTRYNOWE Z MIGDAŁAMI
składniki: 2 cytryny, 3 jajka, 30 dkg mąki, 15 dkg fruktozy, pół szklanki zmielonych migdałów
sposób przygotowania: cytryny ugotować. Po przestudzeniu i wyjęciu pestek zmiksować razem ze skórką. Dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Piec przez godzinę w temperaturze około 170 stopni Celsjusza. Można podawać z dekoracją z całych migdałów.
DIETETYCZNE CIASTO CYTRYNOWE BEZ MĄKI
składniki: 3 jajka, 7 łyżek fruktozy, 2 łyżki margaryny, pół szklanki mleka w proszku, 3 łyżki jogurtu naturalnego light, 2 łyżki aromatu cytrynowego, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka aromatu waniliowego, pół łyżeczki sody oczyszczonej.
sposób przygotowania: białka ubić na sztywno z fruktozą. Dodać jogurt naturalny 0% i aromat waniliowy. Margarynę rozpuścić i połączyć z pozostałymi składnikami. Formę wysmarować tłuszczem i przelać ciasto. Piec przez pół godziny w temperaturze 180 stopni. Można podawać z dekoracją ze startej skórki cytrynowej.
NISKOKALORYCZNE CIASTO CYTRYNOWO-JOGURTOWE
składniki: 40 dkg jogurtu naturalnego light, 4 całe jajka, 10 dkg cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 1 cytryna, szczypta soli
sposób przygotowania: cytrynę po uprzednim sparzeniu zetrzeć na tarce i wycisnąć cały sok. Żółtka utrzeć na jednolitą masę z cukrem. Następnie dodać jogurt, mąkę oraz skórkę i sok cytrynowy. Dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i wymieszać z masą jogurtowo-cytrynową. Blaszkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, po czym przelać ciasto i piec przez 50-55 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!