Jak zrobić racuchy bez mleka?

racuchy-bez-mlekaTradycyjne racuchy zazwyczaj są przyrządzane na bazie mleka, mąki, drożdży oraz jajek. Jak się jednak okazuje, smaczne placuszki można też zrobić bez dodatku drożdży lub mleka. Warto wtedy sięgnąć po przepis na placki na szybko z proszku do pieczenia lub przyrządzić proste racuchy bez drożdży lub mleka. Jak się okazuje, takie racuchy również mogą być bardzo smaczne i delikatne w środku.

Co więcej, placki bez dodatku mleka będą tak samo pulchne, dzięki czemu z radością zostaną zjedzone zarówno przez młodszych, jak i nieco starszych domowników.

Do przygotowania racuchów bez mleka będziemy potrzebować trzy szklanki mąki pszennej, jedną szklankę wody, szczyptę soli, dwadzieścia gramów świeżych drożdży, trzy łyżki cukru, cukier puder oraz olej do smażenia. Opcjonalnie do ciasta możemy dodać łyżeczkę aromatu waniliowego lub cytrynowego. Jeśli chcemy przygotować racuchy drożdżowe z ananasem, rabarbarem, brzoskwiniami, wówczas należy też mieć pod ręką szklankę pokrojonych w kostkę owoców. Bez mleka można też przyrządzić klasyczne racuchy z jabłkami. Do miski wsypujemy mąkę z solą. W wodzie rozcieńczamy drożdże, po czym dodajemy je do mąki, wsypujemy cukier, wbijamy jajko, a następnie wyrabiamy ciasto. Na tym etapie można też dodać łyżeczkę aromatu. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż uzyska gładką i puszystą konsystencję.

Następnie pozostawiamy je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką. Po godzinie ciasto jest już gotowe do smażenia. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy nieduże placuszki. Smażymy je z obu stron na złocisty kolor. Ogień nie powinien być zbyt duży, aby racuchy nam się nie przypalały. Po upieczeniu placuszki przekładamy na papierowe ręczniki, aby odsączyć je z nadmiaru niezdrowego tłuszczu. Racuchy bez mleka można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zdecydowanie lepiej smakują jednak kiedy są jeszcze ciepłe. Placuszki można oprószyć cukrem pudrem, polać syropem klonowym lub podawać z konfiturą owocową.

Bez względu na to, czy będziemy przygotowywać powyżej opisane racuchy bez mleka czy placuszki po wiejsku: na maślance, z kefirem, z serem, zawsze powinniśmy pamiętać o kilku prostych zasadach. Racuchy będą znacznie bardziej pulchne i smaczne, kiedy do ich przygotowania użyjemy składników o temperaturze pokojowej. Co więcej, aby ciasto nam właściwie wyrosło, woda do rozpuszczenia drożdży powinna być ciepła (ale nie gorąca). Smaczne placuszki smażmy zawsze na umiarkowanym ogniu. Stosując te zasady za każdym razem będą nam wychodzić przepyszne racuchy, które na pewno znikną z talerza w mgnieniu oka.

(Visited 1 times, 8 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 40914 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/jak-zrobic-racuchy-bez-mleka/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435