Mleko roślinne, to dobra alternatywa nie tylko dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy czy kazeiny, ale także dla każdego kto dba o zdrowie. Wiele opracowań naukowych wskazuje negatywne skutki zdrowotne picia mleka krowiego przez człowieka. Można kupić gotowe mleko roślinne w sklepie w cenie 10-15 zł za karton litrowy. Proponuję jednak wykonać je samodzielnie, oto przepis na mleko ryżowe wraz z instrukcją krok po kroku. Koszt ok. 0,7-2 zł/litr.
Mleko krowy jest pokarmem dla cieląt.
Spożywane przez człowieka, może doprowadzić do wystąpienia u niego wielu chorób jak osteoporoza, anemia, kamienie nerkowe, a nawet zaćma. Zwiększa zachorowalność na miażdżycę i chorobę wieńcową, a także nowotwory. Nie jest wskazane też w chorobie wrzodowej i hashimoto.Najpopularniejszym napojem / “mlekiem” roślinnym jest mleko sojowe, ale można wykonać je także z innych surowców niż soja. Poza ryżowym, do domowej produkcji, można wykorzystać kokos, orzechy, kaszę jaglaną, słonecznik, owies lub płatki owsiane, sezam, migdały.
Składniki na mleko ryżowe:
- ryż – 1 szklanka (dowolny rodzaj, u mnie biały, mimo iż najmniej wartościowy odżywczo, jednak smak mleka z niego najbardziej mi odpowiada)
- woda – 6 szklanek
- opcjonalnie – aromat migdałowy lub miód lub cukier waniliowy
Przygotowanie:
- Ryż przepłukujemy, a następnie zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy do miękkości, zgodnie z czasem gotowania podanym na opakowaniu.
- Gorący ryż zalewamy 4 szklankami gorącej wody i blendujemy/miksujemy ok. 1,5 minuty.
- Teraz należy przecedzić masę przez gazę lub gęste sito.
- W zależności od preferowanej konsystencji, można uzyskać napój bardziej wodnisty, przypominający mleko – jeżeli jest zbyt gęsty, można dolać jeszcze wody, lub bardziej gęsty – wówczas do przecedzania można użyć sito.
- Mleko przelewamy do szklanych butelek, należy przechowywać w lodówce nawet do 5 dni.
- Przed użyciem wstrząsnąć.
Mleko ryżowe można także zrobić z ryżu surowego, uprzednio należy namoczyć go w wodzie 12 h, a następnie zblendować i przecedzić.