Jak zrobić domowe mleko ryżowe?

Mleko ryżowe krok po kroku z ryżu gotowanegoMleko roślinne, to dobra alternatywa nie tylko dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy czy kazeiny, ale także dla każdego kto dba o zdrowie. Wiele opracowań naukowych wskazuje negatywne skutki zdrowotne picia mleka krowiego przez człowieka. Można kupić gotowe mleko roślinne w sklepie w cenie 10-15 zł za karton litrowy. Proponuję jednak wykonać je samodzielnie, oto przepis na mleko ryżowe wraz z instrukcją krok po kroku. Koszt ok. 0,7-2 zł/litr.

porada kulinarna gotuj sprytnieMleko krowy jest pokarmem dla cieląt.
Spożywane przez człowieka, może doprowadzić do wystąpienia u niego wielu chorób jak osteoporoza, anemia, kamienie nerkowe, a nawet zaćma. Zwiększa zachorowalność na miażdżycę i chorobę wieńcową, a także nowotwory. Nie jest wskazane też w chorobie wrzodowej i hashimoto.

porada kulinarna gotuj sprytnieNajpopularniejszym napojem / “mlekiem” roślinnym jest mleko sojowe, ale można wykonać je także z innych surowców niż soja. Poza ryżowym, do domowej produkcji, można wykorzystać kokos, orzechy, kaszę jaglaną, słonecznik, owies lub płatki owsiane, sezam, migdały.

 

Składniki na mleko ryżowe:

  • ryż – 1 szklanka (dowolny rodzaj, u mnie biały, mimo iż najmniej wartościowy odżywczo, jednak smak mleka z niego najbardziej mi odpowiada)
  • woda – 6 szklanek
  • opcjonalnie – aromat migdałowy lub miód lub cukier waniliowy

Przygotowanie:

  1. Ryż przepłukujemy, a następnie zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy do miękkości, zgodnie z czasem gotowania podanym na opakowaniu.
  2. Gorący ryż zalewamy 4 szklankami gorącej wody i blendujemy/miksujemy ok. 1,5 minuty.
  3. Teraz należy przecedzić masę przez gazę lub gęste sito.
  4. W zależności od preferowanej konsystencji, można uzyskać napój bardziej wodnisty, przypominający mleko – jeżeli jest zbyt gęsty, można dolać jeszcze wody, lub bardziej gęsty – wówczas do przecedzania można użyć sito.
  5. Mleko przelewamy do szklanych butelek, należy przechowywać w lodówce nawet do 5 dni.
  6. Przed użyciem wstrząsnąć.

Mleko ryżowe można także zrobić z ryżu surowego, uprzednio należy namoczyć go w wodzie 12 h, a następnie zblendować i przecedzić.

Save

(Visited 1 times, 1 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 41076 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/jak-zrobic-domowe-mleko-ryzowe/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435