Dietetyczne ciasteczka owsiane bez jajek

ciasteczka owsiane najprostszeBłyskawiczne ciasteczka owsiane, w sam raz, gdy akurat przyjdzie ochota na coś słodkiego… ale oczywiście słodkiego i zdrowego. Przepis powinien zostać nazwany “na oko” – nie ma tu sztywnie ustalonych proporcji, po prostu sypiemy,  mieszamy, dolewamy aż do momentu, gdy uzyskamy zadowalający efekt. Ciasteczka za każdym kolejnym razem wyjdą trochę inne, bo można żonglować składnikami, zamiast płatków owsianych, można dodać gotowe musli, a także dowolne orzechy, kokos czy bakalie, więcej lub mniej ziaren, też samodzielnie regulujemy poziom słodkości. Całkowity czas przygotowania ciasteczek (wraz z pieczeniem), to tylko jakieś 30 minut!
Składniki na ciasteczka owsiane:

  • Płatki owsiane
  • Mąka owsiana
  • Mleko – około 1/2 szklanki
  • Masło – około 50 g (1/4 kostki)
  • Miód – 2 łyżki (ciastka średnio słodkie)
  • Siemię lniane
  • Sezam
  • Rodzynki
  • Słonecznik

Przygotowanie ciastek owsianych krok po kroku:

  1. Płatki owsiane, bardzo miękkie masło, miód wymieszać dokładnie, dodać bakalie i pestki (słonecznik, sezam można uprażyć na suchej patelni, ale nie jest to obowiązkowe) i ponownie wymieszać.
  2. Teraz dolewamy mleko i mieszamy, masa powinna być dość luźna, uzupełniamy mąką do uzyskania zwartej konsystencji – takiej by można w rękach uformować kulki, które nie będą się rozpadać.
  3. Przy pomocy lekko zwilżonych dłoni, odrywamy kawałek ciasta, formujemy kulkę, układamy na blaszce (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia), i lekko rozpłaszczamy. Czynność powtarzamy do momentu przerobienia całego ciasta.
  4. Formę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut, do momentu zrumienienia.
  5. Wystudzone ciasteczka świetnie smakują solo lub na wierzchu można zrobić esy-floresy z płynnej gorzkiej czekolady.

Smacznego!

domowe ciastka owsiane blyskawiczne

ciastka owsiane latwe przepis

Save

(Visited 1 times, 3 visits today)